2.mezinárodní letecký den

ModelPark Suché 7.7.2007


  V sobotu 7.7.2007 pořádal RC Klub Ústí nad Labem CZE 113  již druhý ročník Mezinárodního leteckého dne s podtitulem Létáme pro radost. Tato velmi úspěšná akce se konala ve stále ještě rostoucím ModelParku - modelářském letišti u Obce Suché nedaleko Ústí nad Labem.      

  Stejně jako při loňském prvním ročníku se tohoto modelářského setkání účastnili i modeláři ze sousedního Německa. Načasování bylo zvoleno velmi dobře - dva státní svátky , které připadly na čtvrtek a pátek , prodloužily víkend a proto si všichni mohli opravdu do sytosti zalétat. Jediné zklamání opět připravila matka příroda. Celý čtvrtek a pátek byl provázen vytrvalými přeháňkami a poměrně silným větrem.

 Ale už je tady sobota a oficiální zahájení Leteckého dne. Počasí se přeci jenom umoudřilo a obloha zůstala jen zamračená - bez deště. Ale vítr se ne a ne utišit. Foukal téměř celý den a to o síle mezi 5 -12 m/s a v nárazech i více.

  Od brzkého rána se začali sjíždět modeláři , kteří čekali právě na aktuální vývoj počasí. A sjelo se jich opravdu dost. To dokumentovala i stojánka modelů. Jejich velikosti a rozmanitost.Od EPP modelů , přes maketově zpracované modely letadel , helikoptéry všech velikostí , modelů raket až po repliky rolex stíhačku Pavla Šterna. A protože se jednalo o přátelské setkání , jehož účelem bylo , mimo jiné , přiblížit činnost modelářů široké veřejnosti , byly zde k vidění i modely aut a těžké bojové techniky. Samozřejmě i v akci.                                   

A po osmé hodině ranní začali přijíždět i diváci. Někteří auty (vyhrazené parkoviště právě pro diváky bylo dostatečné cca 150 aut ) , někteří na kole a pěšky. Vždyť zdejší okolí je pro vyjížďky a procházky jako stvořené - nedaleko se napouští nové jezero Milada a vznikne zde odpočinkové centrum pro všechny Ústečany.      

  V 10:00 byl letecký den oficiálně zahájen a začalo se létat. Zpočátku , hlavně díky větru , trochu rozpačitě , ale po "osmělení se" už to vypadalo jako na opravdovém letišti. Jeden start střídal druhý a moderátoři v rolích řídících  letového provozu popisovali nám všem , kdo a s čím právě startuje. Samozřejmě nezapomněli dodat alespoň základní technické údaje modelů a vždy přidali i nějakou zajímavost. 

  "Třešničkou na dortu" byl , krom celé řady jiných ukázek , start stíhačky Wild Hornet Pavla Šterna. Takovýchto letadel přeci jenom tolik nelétá a vidět, ale především slyšet zvuk turbínového motoru je nezapomenutelný zážitek. Kdo by zavřel oči , myslel by si , že kolem právě proletěla skutečná stíhačka. Otáčky motoru cca 35 000 za minutu , letová rychlost okolo 300 km/h. Funkční zatahovací podvozek. Prostě nádhera.

Wild Hornet

Turbína pohánějící model

Strojovna

Předstartovní kontrola

Pomalu na ranvej

A už roluje na start

Pavel Štern a Karel Jeřábek

Nízký průlet

Rychlý průlet

Přiblížení na přistání...

...a přistávací manévr...

...a už jede zpět do depa

   Následovaly již zmiňované ukázky RC aut a těžké techniky. Přijel i jeden tank a po jeho útoku zůstal cvičný terč v plamenech. Ve svižném tempu se létalo celý zbytek dne a ti vytrvalí , byli po setmění , odměněni ukázkou nočního létání.

  Pro pohodu všech , pilotů i diváků bylo samozřejmě zajištěno občerstvení , tekoucí pitná voda a samozřejmě mobilní toalety. Současně také několik stánků se sladkostmi a něco modelářských potřeb.  

  I přes lehce nepříznivé počasí si myslím , že akce se opravdu povedla . Svědčí o tom i skutečnost , že ji jen za sobotu navštívilo více než 300 diváků.

  Poděkování patří všem divákům , pilotům , organizátorům ( organizace byla opravdu výborná , včetně dohledu hasičů a zdravotníků ) , tak i sponzorům , kteří toto Přátelské setkání podpořili.

Ještě jednou děkujeme a těšíme se na 3.ročníku Mezinárodního leteckého dne " Létáme pro radost"  nashledanou.
    Jan Kadlec