F3B

v ModelParku

                                                                               26.5.2012


Po pěti letech uspořádal náš klub opět soutěž větroňů  mezinárodní kategorie F3B. Létala se sice jen úloha v trvání letu s přistáním na bod, ale i ostatní úlohy mohli případní diváci vidět.

 Soutěžící, kterých se přihlásilo 20 se sjížděli už částečně v pátek, ostatní až v ranních hodinách v sobotu, za krásného počasí, bylo slunečno a vítr byl přijatelný – kolem 4 m/s.

 O organizaci se postaral Jirka Tůma, který zapřáhl celou rodinu do zpracování výsledků. Spolu s komisařem soutěže ing. Bartovským udělali brífink a úderem 9 hodiny se soutěž rozjela. Soutěžících bylo nakonec jen 18 a tak se létalo na 3 skupiny po 6. Soutěž, která měla 6 kol,  probíhala v naprostém klidu, bez nějakých zmatků, nervozity a vždy s humorem všech účastníků. Bylo vidět, že se všichni znají a že jsou to spíš kamarádi než nepřející soutěžící.

 Termiky bylo dost, ale i padáků,  se kterými si někteří neporadili. Bylo zajímavé vše sledovat, zvláště přistání, se kterým měla řada soutěžících starosti. Občas zůstal některý na bodu, ale i přistání daleko od bodu nebylo zvláštností. Našemu členovi Františku Sobotkovi dokonce přistál model v lese a poškodil křídlo.

 Modely se za poslední léta téměř nezměnily a někteří se stejnými létali i minule. Celkem bylo 7 různých druhů modelů od 6 výrobců.

 Zvítězil nakonec Petr Hulík s modelem Fosa Lift, druhý byl Michal Michna s modelem Evolution a třetí Roman Vojtěch s modelem Stinger. Z vláštní cenu útěchy  převzal Franta Sobotka za rozbitý model.

Petr Hulík Michal Michna Roman Vojtěch
František Sobotka Vítězná trojka Jiří Tůma s Extasy

 Po vyhlášení výsledků soutěže následovalo vytyčení báze a začala treniková soutěž jen tak mezi sebou v rychlosti a na vzdálenost. V neděli pak létali opět rychlost.

 Za zorganizování soutěže patří dík celé rodině Tůmových a Pavlu Šternovi za přípravu plochy a ozvučení akce .

 

 Více foto v Galerii

text a foto:Karel Jeřábek