JETY

v ModelParku

                                                                               14.5.2011


 Jarní  „Polétání s jety „

  V sobotu 14.května  se uskutečnilo plánované polétání, na které zve Pavel Štern všechny, kteří létají s těmito nádhernými stroji. I když nebyly žádné propozice ani psané pozvánky, i přesto se už někteří účastníci dostavili v pátek a ubytovali se v Modelparku. Sobotní ráno přivítalo všechny účastníky nádherným slunečným počasím, téměř bez větru a teplotou kolem 22 stupňů, které vydrželo po celý den . Dalo tak dobrou náladu nejen účastníkům, ale i dobré tisícovce návštěvníků, kteří se v průběhu dne přišli podívat, i když nebyla akce vůbec publikována !

   Po ránu se trousili účastníci se svými modely, vybalovali stroje, dávali na stojánku před ochrannou síť k prohlédnutí a tak po desáté hodině už se začalo létat. A bylo se na co dívat. Každý z účastníků startoval nejméně třikrát a tak až do 17 hod. bylo na ploše stále něco v pohybu.

 A kdo tedy létal ?

 Petr Gubi z Olomouce předvedl jeho nádherný a rychlý model Ultralighting ( popis RCrevue 5/2011)

  Vladislav Brož z Litohlav létal několikrát s L-159 Alka

  Jaro Šarina ze slovenské Prievidze je stálým účastníkem a létal s JAS 39  Gripenem.

  Martin Hora z Rokycan je u nás rovněž už několikrát a létal s Tigersharkem.

  Radek Suk, který je sice  z Plzně, ale u nás v Modelparku „jako doma“. Předvedl svého velkého Jas  39 Gripena, který svým letem a zvukem je k  nerozeznání od skutečného, nádherné vystoupení, které opakoval několikrát.

  Radek byl celý den v pohybu:

Létal... ...ladil .... ....a jedl v poklusu.
  Jiří Písaříček ze Znojma si přivezl velký model  letounu L-39 v pěkném vybarvení a předvedl s ním vše, co letoun dokáže.

  Zatím co Radek Suk pomáhal, Neki prováděl průběžně svůj předletový rituál...

Předletová kontrola v leže... ...nezbytná meditace ( nebo krátký spánek ? )... ...a pekelné soustředění.
  Z Prahy přijel se svým velkým a pěkným přívěsem Zdeněk Hůlka který z něj vybalil  velký model Aermacchi MB 339, jehož létání bylo jako vždy ukázkové a vzbuzovalo pocit bezpečného letu prostorem.

  Jediným z ústeckých modelářů byl Tomáš Zástěra létající s maketou letounu F 16 a i když létal zase po roce, tak si vedl při ukázkách výborně.

  Václav Bláha z fy Vasa Model si přivezl model Wild Hornet poháněný elektromotorem a dmychadlem, se kterým předvedl perfektní letové ukázky s rychlostí srovnatelnou s proudovými motory.

  Z Prahy přijel vyzkoušet svůj model bombardéru A 10 Thunderbolt Evžen Kosej, který jej pohání dmychadly s elektromotory. Po vyzkoušení všech systémů řízení se pokusil o start a i přesto, že je prodloužená dráha na 270 metrů, tak to nestačila k odstartování. Snad po úpravách to příště vyjde.

  V průběhu dme přivezl fotoaparát a kameru i Libor Kolman.

Libor natáčel.... ...a točil... ...a povídal.

  Jakub Vlk z domácího klubu Severka zalétal několik ukázek s modelem F 9 Panther a později létal současně s Pavlem Šternem s modely Harpoon II

  Z Prahy Kamil Šimon předvedl model motoráku Wilga aby diváci viděli také něco jiného.

  O to se však postarali hlavně modeláři z Mostu a Litvínova se svými historickými modely, kteří předvedli co modely dokáží. S modely létali Karel Lutz – Soptwith, Lukáš Cingr Soptwith Camel , Karel Lutz – Soptwith a Ladislav Kusý- Fokker E3.

  Jako host přijel také Peter Zvancig z Míšně, s modelem Albatros L-139

  Na závěr je potřeba poděkovat za uspořádání nejen pořadateli Pavlu Šternovi, ale i jeho ženě Aleně a dceři Pavle, které se postarali o občerstvení po celý den. Bylo to opravdu zdařilé Polétání v Modelparku.

text:Karel Jeřábek

foto:Karel Jeřábek,Čenda Šlapák a Jan Kadlec

KOLMANinfo - Jety na letišti Modelparku Suché
Fotografie od Jendy