JETY

v ModelParku

                                                                               1.10.2011


   Stalo se již tradicí, že sezóna létání s modely poháněnými turbínovými motory, tzv. jety, začíná a končí na severu čech, v ModelParku.A nejinak tomu bylo i letos. Kónkrétně v sobotu, 1.10.2011.

  Zatím co v údolí byla mlha hustá tak, že by se dala krájet, v areálu ModelParku, který je na kopci, bylo nádherně. Azurově modrá obloha, sluníčko a vítr tentokrát téměř nefoukal.A právě ona modrá obloha a sluníčko relativně nízko nad obzorem byl největší problém pro fotografy. Nevím, jestli je to způsobené mojí "morálně zastaralou" technikou nebo jen mojí neschopností, ale fotografie jsou takové divné.I proto jich sem dám jen několik a zbytek "nasypu" do galerie.

 K tradičním účastníkům patří Petr Gubi. Nyní již z Prahy se svým nádherným Ultralightingem.Jako již pravidelně byl ve vzduchu nejčastěji a jeho letové ukázky jsou stále lepší. 

  Další a neméně významným účastníkem, který do ModelParku jezdí a létá velmi často, je Radek Suk. Tentokrát přivezl krom svého nádherného Jas  39 Gripena i nový model A10 Thunderbolt, jehož zálet probíhal právě na zdejším letišti jen několik málo dní před tímto setkáním. Prakticky stejnou A10 předvedl i Pavel Štern, ten je ale ve fázi programování a po ploše pouze "pojížděl".Jakub Vlk létal s F-9F Panther .

  Mezi další, pravidelné účastníky patří i Jirka Písaříček s jeho L 39, Martin Hora s Tigersharkem, Zdeněk Hůlka s Aermacchi MB 339, jehož létání bylo jako vždy ukázkové, Honza Horák, Pavol Klča ze Slovenska ( Jaro Šarina letos vynechal ) Marcel Hladík, Karel Pánik, Vladislav Brož, Mirek Pastyřík, David Vondřička a další.
  Jako "odlehčení" a zpestření programu létali dva letouny WW1, odstřelena byla raketa a ukázku skvělé akrobacie několikrát předvedl skvělý pilot Jirka Jarolímek.
  V průběhu dne se přicházelo podívat velké množství diváků. Dorazily např. takové kapacity, jako Roman Adam a Jaromír Kučera z Bechyně nebo Mojmír Železný z České Lípy.......

  Krásné počasí, krásné stroje , výborní piloti a skvělé publikum.Atmosféra perfektní. Tak nějak lze shrnout podzimní slet jetů v ModelParku.

Jan Kadlec

Více foto v galerii
Několik fotek od Libora Kolmana
Fotky od Karla Jeřábka