Jarní polétání s jety 2012

                                                                               19.5.2012


  

 První větší akcí našeho klubu je vždy toto Polétání. V průběhu týdne se ukázali „ledoví muži“ místy mrzlo a počasí hrozilo ,jenže koncem týdne naštěstí přišel obrat a tak jsme mohli už v pátek za polojasného počasí přivítat první účastníky akce, kteří zkoušeli co bylo nutné.Dorazil Miroslav Pastyřík s Fantazinem , Petr Gubi  s Albatrosem a zahraniční stálí účastníci setkání  ze Slovenska Jaroslav Šarina s Gripenem  , Paľo Kľčo s Migem 29  a jejich mechanik Boris Maslák.

 Pavel Štern, který   pořádá tuto akci od rána usilovně vše připravoval se zapojením celé rodiny a některých členů klubu tak, aby na sobotu bylo vše nachystáno včetně občerstvení.

 V pátek navečer létal Petr Gubi s Albatrosem, kterého si odvezl ještě večer domů, aby dopoledne v sobotu přijel s novým modelem F 84 Sabre, který byl uveřejněn v RCrevue č.5. Z našeho klubu létal  Slávek Jeníček s Jakem 54, ale na sobotu si přivezl MIGa s dmychadlem.

  Sobotní ráno nás vítalo sluníčkem a přijížděli další účastníci. Jan Horák s Fockrem D-23, Jirka Pisaříček s L-39, Brož Vlastislav s L-159, Miroslav Mencl s Falconem, Novák Marian s Veiper jetem, / ze Slovenska/Evžen Kosey s F5, Radek Suk s Cougar F9F-6 a Pavel Štern vybalil větroně Discuse, když bombardéra A10 nestačil zalétat. S krásným velkým  obytným karavanem přivezl své modely Jiří Tlustý, který létal s velkým akrobatem  Katána a navečer vybalil helikoptéru s turbínou.

  Trochu propagace a sluníčko pomohlo k tomu, že k desáté hodině přijížděly desítky automobilů s diváky, kteří byli překvapeni vybudovaným areálem, ale hlavně realistickými lety modelů. Po krátkém přivítání účastníků se rozjel kolotoč předváděcích letů.

 průběhu dne přistály na ploše 4 ultralehká letadla, které si diváci mohli z blízka prohlédnout.

 Mezi zvuky turbín se dobře vyjímaly ukázky historických modelů Láďi Kusého a Lukáše Rady.

 Byla to velmi zdařilá klubová akce s množstvím diváků – asi 500, dík patří všem aktérům – pilotům, ale i pořadatelům ,  dámské obsluze u občerstvení a hlavně Pavlovi Šternovi za zajištění akce.  Těšíme se na shledání opět na podzim.

     
 

Karel Jeřábek

Více foto v galerii