JETY

ModelPark

                                                                               2.5.2009


V sobotu, 2.května 2009 se v areálu ModelPark v Suché u Teplic konal první slet Jetů v letošním roce. Každý, kdo viděl tato letadla v akci pochopí, že sem si to nemohl nechat ujít a nedočkavě sem odpočítával dny, které do soboty chyběly.

Jako první startoval JAS 39 GRIPEN , s nímž přijeli kolegové ze Slovenska. A bylo vidět, že jsou sehraný tým a pilotáž mají výborně zvládnutou.

Honza Horák přivezl nový model  Messerschmitt Me-163 Komet. A jen díky technické závadě nám nemohl ukázat, co jeho nový model dokáže. Bylo mi to moc líto, protože všichni, kteří p.Horáka znají vědí, že je výborný pilot.
S modelem BEE HAWK přijel a létal  YODA. Více na jeho webu
Pro mne nejzajímavější byl model Ing. Petra Gubiho MIG 29. Jednalo se o jeho teprve druhý let a tak i sám pilot byl plný očekávání. I přes několik drobných technických problémů, které bych nazval jako " porodní bolesti " nám všem předvedl naprosto skvělé lety s přímo ukázkovými přistáními. A to mluvíme o cca 20kg letadle , které pohání turbína FRANK TJ 70 Raptor.
Pokud máte zájem o více informací, doporučuji navštívit stránky výrobce  Skymasterjet  popř. web výhradního zástupce pro Čechy JETY.cz
 

 

A koneckonců - Lepší jednou vidět, než........  :-)

Petr s nostalgií provětral i " Albíka " Pavla Šterna. A je vidět, že L 39 dobře zná......

Nezbytná společná fotografie.

V mezičase si jetaři zalétali i s MIGem 29 v trošinku jiném pojetí :-)

   
Na  závěr jen malé shrnutí. Počasí výborné, nálada skvělá a nová technika přímo úžasná. Je mi jen trochu líto, že účast nebyla větší,ale snad příště.

A ještě přidám odkaz na video ze srazu.

Jan Kadlec