Jet Over Czech

 

                                                                               29.7.2009


  Na celý víkend od 10. do 12. července jsme si vyrazili už počtvrté do Mašlůvek u Znojma na setkání pilotů tryskáčů. Pavel Štern s vnukem Jakubem Vlkem a já. Oni s tryskáči a já samozřejmě s raketou Little Joe. Vyrazili jsme až ve 4 odpoledne a před osmou už jsme byli přivítáni na letišti Model City v Mašlůvkách. Ubytovali jsme se v chatičce, kterou jsme měli už od zimy zamluvenou. Prohlédli jsme si celý areál, abychom měli další inspiraci pro budování našeho areálu a shlédli několik startů různých modelů na dráze. Podle pořadatelů zatím nevěděli , kdo přijede ze zahraničí.

  V sobotu po ránu začalo správné hemžení, nejen na parkovišti, kam přijížděli majitelé modelů, ale i diváci, kterých se sešlo opravdu hodně. Samozřejmě, že i my jsme vybalili naše modely a postavili na připravené stojánky pro modely. Dopoledne stačil Jakub dva cvičné starty s Hornetem. Mezitím jsme si prohlédli stroje , které budou létat hlavně v odpoledním programu.  

  Bylo se na co dívat a obdivovat. Od 12 do 13 hodin byla vyhlášena pauza, ve které se vystavily všechny modely podle dráhy a diváci si mohli prohlédnout zblízka modely a nafotit co chtěli.Já jsem moc času neměl, protože jsem po dohodě s pořadateli zahajoval odpolední program odpálením rakety. Vše bylo připraveno, Pavel s Jakubem měli chytat model při přistání. Start byl perfektní, Jakub jej stačil i vyfotit a pak chytal trup rakety. Naštěstí nefoukal vítr a tak se  vše stihlo pochytat bez závad.  Po mě okamžitě startovalo 13 historických modelů s předvedením bojů z I. světové války včetně pyrotechnických efektů - nádherné. Pak šel jeden start za druhým, nejvíce bylo modelů typu Hornet všech provedení, ale i modelářské skvosty jako Concord. Předvádění modelů bylo samozřejmě komentováno rozhlasem, což přispělo nejen k organizaci akce, ale hlavně diváci věděli o jaký model jde a kdo jej řídí.

  V odpoledním programu létal Jakub suverénně, přestože to byl jeho třetí let na veřejnosti ! Pavel měl sebou Albatrose a startoval až v závěru pořadu. Večer byl nádherný, klidný a tak si Jakub dal další start. Po slavnostním banketu, kde jsme měli prase na rožni, které se celý den mezi budovami peklo, následoval velký ohňostroj.
  V neděli létání začalo velkým úklidem plochy od zbytků z ohňostroje. Dopoledne si dal start z naší party pouze Jakub, shlédli jsme několik ukázek modelů, které nebyly k vidění v sobotu a balili jsme. Po jedenácté pořadatelé svolali všechny účastníky, kterým předali na památku fotku všech účastníků, CD z celé akce a tričko se znakem Jetz Over Czech. Byl to pohodový víkend.
 

 

Start rakety Little Joe autora článku Karla Jeřábka na Jet Over Czech

Karel Jeřábek