Jet Over Czech

 

                                                                               10.7.2010


  V pátek 9.7.2010 jsme v obvyklé sestavě, tedy Pavel Štern, Jakub Vlk a já, vyrazili směr Znojmo na 6.ročník přehlídky jetů.Vyjeli jsme sice v 16 hodin,ale za Prahou jsme se dostali do zácpy a zdrželi se 1,5 hodiny.Po půl deváté jsme se již ubytovali v chatičce a šli jsme se podívat k dráze, odkud byly slyšet silné turbíny.Právě startovaly bombardéry A10 a jejich průlety a akrobacie v zapadajícím slunci spíše připomínaly záběry z války ve Vietnamu.Senzační úvod po příjezdu. Prohlédli jsme si areál a večer poklábosili s ostatními, kteří přijeli stejně jako my, v pátek.

  Sobotní ráno začalo pořádným horkem a teplota přes den dosahovala 34°C a asfalt měl teplotu až 50°C.Ihned po ránu přijížděli další piloti a aktéři akce.Sestavovali modely a řadili je na stojánku u ochranné sítě. Po nezbytném brífingu se začalo létat.Bylo se skutečně na co dívat, přítomno bylo 45 aktivních pilotů, někteří s sebou přivezli i dva modely. Z našeho klubu létal nejvíce Jakub Vlk s Hornetem a s F9F Panther, Pavel Štern mu dělal pomocníka a létal s RC elektrovětroněm Scout_E  a já sem představil můj nový model raketoplán Columbia, ale jen staticky. Z ČR bylo asi 15 pilotů, ostatní přijeli z Německa, Rakouska, Švýcarska, Itálie a snad i z Polska.

  Kolem 13 hodiny byla přestávka na focení a vystavení modelů, po které následovala ukázka bitvy s historickými modely z WWI , kterých bylo ve vzduchu 13 současně.Celé odpoledne šla jedna ukázka za druhou až do 18 hodin, kdy byl sice ukončen program, ale létalo se do setmění.Po večeři následovaly ukázky modelů osvícených diodami, což vyplnilo dobu, než začal hezký ohňostroj, který na této akci nemůže chybět.

  Nedělní program začal v 9 hodin ukázkami modelů těch pilotů, kteří přespali v areálu a chtěli ještě něco předvést i v neděli. Opět za úmorného vedra si zalétal i Jakub Vlk a oběma modely. Dopolední program už sice neměl takovou sílu, ale diváci o nic nepřišli, protože i A10 byla ve vzduchu. Akci ukončili ve 13 hodin nástupem pilotů, předáním upomínkových předmětů a rozloučením.

  Pořadatelé v čele s Michalem Švecem odvedli pořádný kus práce při pořádání této velice zdařilé akce a většina účastníků se určitě těší na další rok.

  Na přiložených fotkách jsou všechny modely, samozřejmě našich fotek je nejvíce, protože sem chtěl zachytit atmosféru startů Pavla a Jakuba.

Další foto v ZDE

Karel Jeřábek

Odkazy na další foto od: fokker , Jendo , Pavla Chvátala , video od salik68 a video od Jety.cz