MČR RCA ModelPark

                  Suché                                                             20.9.2008


Opět po roce pořádal  RC klub UL  MČR RCA v ModelParku v Suché.Stejně jako loni to je vrcholná soutěž sezony v akrobacii RCA. Narozdíl od loňského roku je ale tato akce dvoudenní.

Jel sem se, stejně jako minulý rok, podívat a fotoaparát sem samozřejmě vzal s sebou.Letos se přihlásilo 22 pilotů a tak bylo jasné, že letový program bude hodně " našlapaný ". Pokud udělám malé srovnání s loňskou soutěží, dopadá to asi takhle: Počasí - zatažená obloha ( stejně jako minulý rok ), vítr oproti loňsku mírný a teplota také o malinko vyšší ( 9-11°) . Pokud sem si stačil všimnout, došlo k velkému nárůstu modelů poháněných elektromotory. Odhadl bych to tak 1:1. A nejčastěji zastoupeným modelem je Leviosa.

Organizačně se mi, jako nezávislému pozorovateli, zdálo vše naprosto perfektně zvládnuté. Jeden z pořadatelů průběžně upozorňoval piloty na blížící se start jejich letu a díky tomu mělo první kolo rychlý průběh bez zbytečného čekání. Bohužel musel v prvním kole pro technickou závadu na svém letadle odstoupit Roman Adam.Všichni piloti předváděli velmi pěkné výkony a tak měli bodovači plné " ruce " práce.

     
Při jednom z přistání si jeden t pilotů " líznul " vrtulí o asfalt a malinko ji " ohobloval ". Ale kolegové piloti, v čele s Tomášem  Ciniburkem se hned rozhodli a pomohli s odbornou opravou.Další komentář z průběhu " opravy " je asi i zbytečný.  Přestávku mezi prvním a druhým kolem ukrátila perfektní letová ukázka akrobacie s elektro Katanou. Pilot, který je ještě v kategorii juniorů, sklidil za svůj výkon obrovský potlesk.

Domů sem odjel současně se začátkem druhého kola a tak mohu jen doplnit, že po prvním kole byl na prvním místě Tomáš Ciniburk. Pokud se mi dostanou výsledky do " ruky" , doplním je.
Na závěr si dovolím poděkovat pořadatelům a soutěžícím popřát mnoho štěstí v dalších letových kolech.

Věřím, že se příští rok všichni znovu sejdeme.

Jan Kadlec

Další fotky jsou na http://picasaweb.google.cz/RCsticha/RCASuch2092008#