Polétání

ModelPark

                                                                               27.9.2008


V sobotu, 27.9.2008 se v areálu ModelParku v Suché sešla skupina modelářů, které pozval Pavel Štern na takové přátelské polétání. Akce sice nebyla nijak výrazně propagována, přesto se sešlo velké množství pilotů i diváků. A myslím si , že nikdo ani na chvíli nelitoval.Už v osm hodin ráno panoval na letišti velmi čilý ruch a modely na stojánce přibývaly jako houby po dešti.

Jako první šlo do vzduchu jedno ZERO a hned po něm Martin Wainer se svojí Katanou. Po jeho přistání se během několika minut zvedla mlha a viditelnost odhaduji na cca 20 metrů. Ale jak rychle přišla, tak rychle se zase rozplynula a zůstalo jen krásně modré nebe.       

Krátce po deváté hodině zahájil polétání Pavel přivítáním nás všech, představením moderátora ( řídícího ) létání a několika dalších, nutných provozních maličkostí. Ihned po té byl také prvním pilotem, který předvedl svůj stroj a jeho výborně zvládnutou pilotáž. Pavel zahájil se svým jetem Wild Hornet.Mimo jné přivezli ukázat své modely lodí a ponorku kolegové z KLOM Proboštov. Proháněli se na rybníčku za hl. budovou. Po celou dobu bylo pro nás všechny připraveno bohaté občerstvení.....
Mezi hosty, kteří se přišli podívat byl mimo celou řadu jiných i pan Radek Vonka. Mimochodem si vyzkoušel pilotáž na Sky Lady 2 a docela dobře si sní poradil.Před obědem  ( byl naprosto skvělý guláš ) byl letový provoz na několik minut přerušen. Důvodem byla návštěva , která přiletěla svým vrtulníkem. Po krátké ukázce jeho letových vlastností  "ho posadily" mimo letovou plochu a pokračovalo se v létání.
Po aerovleku přišlo další plánované přerušení letů. Tentokrát se na nás přiletěl podívat "ultra light vrtulník". Všichni jsme se mohli, stejně jako u předchozího stroje, si ho opravdu detailně prohlédnout. Na rybníčku proběhl úspěšný zálet hydroplánu a už se zase pokračovalo v létání na ranveji.

Létalo se až do podvečera, přesněji dokud bylo vidět. Svědčí o tom i poslední dvě fotografie.

Na závěr musím poděkovat všem zúčastněným.Piloti předvedli své umění, jetaři svoji rychlost a jsem naprosto pevně přesvědčený o tom, že ani jeden z přítomných nelitoval. Největší dík ale patří Šternům. Pavel zorganizoval létání a objednal nám krásné počasí a paní Šternová se zase postarala o naše výborné občerstvení. ( mimochodem - ten výborný guláš vařila kvůli nám celou noc !!!!!! ). Díky samozřejmě patří i všem ostatním, kteří pro nás připravily takhle báječný den a celou dobu se o nás starali.

Jan Kadlec