Oslava 10 let RC Revue              Šiklův mlýn u Nového Města na Moravě

                                                                             28.-29.8.2010       


  Na výzvu časopisu RC revue jsme se s Pavlem Šternem a Jakubem Vlkem přihlásili k účinkování na této akci. Už místo konání -  Šiklův mlýn u Nového Města na Moravě dávalo předem záruky, že můžeme hezky prožít víkend a setkat se s modeláři z celé republiky a ze všech odborností. Já jsem vyrazil autem již v pátek dopoledne, abych se vyhnul tlačenicím v Praze. Pavel, protože byl v práci vyrazil pozdě odpoledne a tak dojel po zdržení téměř před setměním. Většina účastníků dojížděla celé odpoledne, obsazovali nejen penzion a hotel, ale i místní kempy, kterých je zde několik. Na jednom ze dvou letišť měl být trénink leteckých modelářů, ale protože to foukalo asi 10 m/s a pršelo,  tak se nikdo neodvážil létat. Zato autíčkáři, kteří zde měli mistrovství republiky, trénovali až do setmění. Večer po setmění byl neplánovaný ohňostroj, který asi připravili pyrotechnici ze skupiny Great war flying circus.

  Sobota, den kdy měl být hlavní program,  začal špatně tím, že už od rána pršelo a opět foukal silný vítr. Do rozlehlého areálu /asi 100 ha/ se sjížděly dvě skupiny návštěvníků ,kterých byly tisíce - jedni se přijeli podívat na modelářské dění a druzí jen na atrakce, které se zde v areálu nabízejí. Začátek byl stanoven na 10 hodinu s tím, že se bude startovat po skupinách jednotlivých let. kategorií.

   Bohužel to počasí nedovolilo a tak startoval jen ten, kdo měl odvahu a možnost startovat. Podobná situace byla i odpoledne. Z nás startoval pouze Pavel a to s elektrovětroněm Scout, kterému vítr nevadil. Podívali jsme se proto po areálu, navštívili představení ve westernovém městečku, shlédli ukázky lodních a automobilových modelářů. Večer jsme byli pozváni na slavnostní večer s krájením RC revue dortu. Jak vypadá celý areál se můžete podívat na přidaných fotkách.

 V neděli jsme vstávali do polojasného počasí, ale bylo studeno a větrno. Přesto většina účastníků chtěla startovat, ale opět létali ti odvážnější. Pavel startoval s velkým větroněm, bočně na vítr, ale zvládl to a předvedl krásnou ukázku s tímto motorizovaným větroněm. Já jsem vzhledem k velkému větru neprovedl ani jeden start, jen jsem vystavil raketoplán Columbia a  něco nafotil. Jakub startoval s tryskáčem F9 opět bokem na vítr, což při rychlosti, kterou má při startu,  bylo špatné. Navíc měl menší výchylky na křidélkách než obvykle a závan větru jej naklonil doleva k havárii. Model se trochu poškodil, ale bude zase schopný letu. Nebyl sám kdo havaroval. I přesto řada modelářů a skupin předvedli perfektní ukázky s perfektními modely, jako na příklad Jirka Jarolímek s modelem Sukhoj 29 37%. ( Slíbil nám účast 2.10.v Modelparku ) Skupina Circus dělala ukázku jen se 7 modely, ostatní neměli odvahu vzlétnout.
  Škoda, že počasí ovlivnilo celou akci, která byla velice dobře zorganizovaná s využitím tohoto areálu, který mohu doporučit celým rodinám, pokud v tomto kraji budou trávit dovolenou.
  PS: redakce RC revue vydala k této akci Speciál 2010 ve kterém jsme na fotkách s modely

Karel Jeřábek

 
Více foto v galerii.
Další fotografie ZDE , na stránkách VÚVL
 
 

 

Jan Kadlec