Jarní drátenická XXXVI. 

Manušice 26.4.2008


    Několik posledních roků začínala sezona RCEN na severu v Manušicích. A ani letos tomu nebylo jinak. Narozdíl od loňského roku se letos počasí ne a ne umoudřit. V průběhu týdne jsem několikrát mluvil s pořadateli soutěže a její konání bylo stále nejisté. Plocha letiště byla podmáčená a nebylo možné ji ani posekat. Dešťové přeháňky se přeháněly soustavně celý týden a tak jsme všichni zůstávali v nejistotě.

  Sobotní ráno , alespoň v Ústí nad Labem, vypadalo docela nadějně. Obloha byla sice skoro zatažená, ale mraky se začínaly protrhávat a tak jsme, plni očekávání,  vyrazili. Na letiště do Manušic ( nevím, jak to dokázali, ale vzorně posekané ) jsme dorazili krátce po osmé hodině a jediný, kdo na letišti byl, byla Avie s občerstvením a dva z pořadatelů. Trochu jsme se zalekli, ale začátek byl plánovaný na devátou hodinu, snad dorazí i další piloti. A tohle naše očekávání se také naplnilo. Pomalu se začali sjíždět i ostatní a nakonec se sešlo 16 soutěžících.

 Tradiční rituály - pozdravení se s kolegy, sestavení letadel a někteří šli ještě vyzkoušet svá letadla a dát tréninkový let.

Pohled na připravenou dráhu

Montáž letadel

Každý létá s tím, na co se cítí

Skupina modelů před startem

a ještě jedna

Vojtův trénink

 V devět hodin byl svolán nástup a po krátké rozpravě byla soutěž zahájena. Bylo rozhodnuto, že se budou létat čtyři soutěžní kola. Díky tomu, že počasí se umoudřilo , se začalo létat za mírného větříku a i obloha byla azurově modrá a vysoká, kupovitá oblačnost dávala jistotu, že nalétat potřebných šest minut nebude problém.  To se také vzápětí ukázalo a tak jediným ( a jak se později ukázalo rozhodujícím ) problémem byl již onen zmiňovaný mírný proměnlivý větřík. Stále se točil a chvílemi přišel lehký závan skoro kolmo přistávací pás. To se stalo osudným i jednomu z pilotů, kterého tento mírný závan zastihl při přistávání. Přeletěl a jeho model se zastavil až o nohu pilota na vedlejším startovišti. Obešlo se to bez zranění. Tedy na noze byl lehoučký šrám, kompozitové křídlo na tom bylo o poznání hůř. Ale po konzultaci s kolegy bylo rozhodnuto, křídlo alespoň provizorně opravit a v soutěži pokračovat.

Nástup a rozprava

...a jdeme na to

lehce zatažená obloha

piloti v akci

...nedoletěl...

po srážce s nohou...

 Soutěž měla hladký a velmi rychlý průběh a vzápětí už tady byla ( předem plánovaná ) přestávka po dvou odlétaných kolech. Zabijačkový guláš, grilovaná kuřata, langoše a prejt. Samozřejmě i široký sortiment teplých a studených nápojů. To je jen velmi zjednodušený popis připraveného občerstvení. Během přestávky si zalétala helikoptéra a Honza Kubica se svojí Yakasukou.

o přestávce látaly vrtulníky

a ještě jeden větší

Připraveni na start !!!!!

Plná mechanizace křídla je silná zbraň

nízký průlet

........53,54,55,56,57.....

  Start třetího kola nám přinesl lehkou dešťovou přeháňku, která jen stihla navlhčit trávu a tak přistání byla zase o něco zajímavější. Mně osobně trochu pobavilo čekání na Honzu Uhlíka. Létal se mnou ve skupině a již během přípravného času požádal a malé strpení. Jeho opoždění bylo cca 1 minutu. Vzhledem k technice, kterou " Carbon " létá, mi to přišlo trochu komické. My ostatní jsme již minutu stoupali  a Honza, který odstartoval poslední , nás všechny hravě předletěl a vypnutí motoru hlásil první.

otočka na přistání

lehce sprchlo

stále usměvavý Jan "Carbon" Uhlík

start do dalšího kola

a další

Easy Glider Pro přistává

 Zbylé lety měli stejně jako první dvě kola rychlý a hladký průběh. Jedinou nepříjemností byla totální havárie modelu, jejíž příčinu nám pilot po skončení soutěže poměrně detailně popsal. Podle jeho slov ( doufám , že se neurazí ) se jednalo o rušení " mezi ušima ". Nicméně to nesl velmi statečně. Celý rozbor důvodů uzavřel slovy: " alespoň mám důvod dokončit další letadlo ". Klobouk dolů.

 Po dolétnutí poslední skupiny následovalo balení modelů a krátce na to vyhlášení vítězů.

Vyhlášení výsledků

Ceny pro vítěze...

....a cena útěchy

2. místo Petr Beran

1.místo Karel Štička

3.místo Vojta Kubica

 

GRATULUJEME    VÍTĚZŮM   ! ! !

 

 Nezbývá než poděkovat všem organizátorům , soutěžícím a doufat , že se zase brzy potkáme na další akci.

     
 

Výsledková listina  ZDE