RCEN 

Pesvice 22.5.2010


 Další soutěž seriálu RCEN na severu byla v Pesvicích. Jezdím tam rád. Parta lidí okolo Vlasty Kocourka je prostě skvělá a zdejší soutěže bývají velmi pohodové.Samozřejmě i díky kolegům pilotům, kteří sem jezdí.A nejinak tomu bylo i tentokrát.

 Musím se přiznat, že moje účast byla ještě v pátek dopoledne nejistá. Vzhledem k počasí, které bylo několik posledních dní více než nepříznivé se mi nikam jezdit nechtělo. Ještě v sobotu ráno bylo u nás po nočním dešti celkem vlhko.Předpověď počasí slibovala polojasno, místy déšť. Nicméně jsem zůstal optimistou a do Pesvic, spolu s Honzou Lánem, vyrazil. Cestu nám svým " štěbetáním " obveseloval můj syn Tomáš.

 Hned po příjezdu klasika - pozdravit již přítomné a honem na kávu.

 Sešlo se nás 10 pilotů. Není to sice mnoho,ale oproti loňskému roku je to celkem slušná účast. Létalo se tedy stejně jako na Ústecké elektře - dvě skupiny po pěti pilotech, pět kol z nichž jedno škrtací.

 Modrá obloha s občasnými mraky slibovala dobré letové podmínky. To se také v průběhu dne potvrdilo. Jediným omezením byl velmi rušný provoz na letišti. Startovala jedna vlečná za druhou a větroňů byla tedy plná obloha. Malých i velkých. Dění ve vzduchu pečlivě sledoval ředitel soutěže Vlasta Kocourek a včas piloty "malých" letadel upozorňoval a směroval do bezpečných míst.

 První lety byly celkem standardní - vystoupat a hledat nějaký stoupák. S každým další startem bylo termiky víc a víc. Poslední lety už byly více-méně bojem dostat letadlo zpátky na zem. Já osobně letěl od 3.minuty na 1/2 brzdy ( butterfly mix ) a od 5. minuty brzdy plné. Nalétat tedy "jenom" šest minut byl trošku boj. Hlavně u přistání - viz. záznam z Alti.

 Samozřejmě že o přestávce byly pověstné Pesvické klobásy. Ono se o nás domácí starají vždy výborně.i za to jim patří náš velký dík.

A nakonec už jen foto vítězů. Naši čest zachránil zaslouženým vítezstvím Jarda Imiolek se svým ScoutemE.
 Stále se snažím přijít na jednu maličkost: Startovalo nás deset, na vyhlášení vítězů jsem ale napočítal pilotů jen devět. Jsem asi naivní, ale stále jsem tak nějak vnitřně přesvědčený, že je minimálně slušnost pogratulovat vítězům a poděkovat pořadatelům.......Prostě nevím...........
     
 Po ENkách jsme si ještě zalétali Non-Stop 1000. Více o této soutěži stejně je na www.rcex.cz
     
   

Jan Kadlec