RCEN 

Ústecká elektra 20.4.2013


  RCEN v ModelParku .Ta nekonečná zima je snad již definitivně minulostí. Náznaky letního počasí přišli ve čtvrtek a i pátek byl poměrně pěkný den. Na sobotu byl předpovídán vítr, déšť a teploty okolo 10°C, což je o ca 18°C méně, než v již zmiňovaný čtvrtek

  Nakonec se předpověď ne zcela povedla. Teplota opravdu okolo 10°C, ovšem bez deště. Vítr variabilní, odhaduji do 4-5m/s, tradičně kolmo na přistávací pásy..Účast , doufám, že jen díky předpovědi počasí, byla spíše komorní.Celkem se sešlo 8 pilotů.

  Barvy domácích jsem hájil já, Jarda Imiolek, Karel Jeřábek, Ruda Rada a Pavel Nisser. Zalétat si přijeli i Roman Žampach, Míra Kamenský a Mirek Kopecký. Letadla - převážně stroje pro kategorii RCEK. Vyjímku jsem dělal já, s mým cca 2kg IONem, Karel Jeřábek s Primerou a Pavel Nisser s Phoenixem ( kuličkolet, ale dobře létající ).
  Letové podmínky nebyly, alespoň v prvních pěti minutách nikterak náročné. Nicméně právě prvních pět minut nám dlouhodobě docela jde. Ten pravý boj byl až, v této kategorii rozhodujícím, přistání. Boční vítr se podepsal na celé řadě "šedesátek". Pokud se chcete ptát, proč jsme tedy neotočili přistávací pásy - protože jsme se na jejich ponechání v "tradičním" směru domluvili. Podmínky jsme měli všichni stejné.

 Co se výkonů jednotlivých pilotů týká: Jarda Imiolek i Roman Žampach si drželi svoji tradiční vysokou "laťku". Ostatní celkem nijak nevyčnívyli. Velkým překvapením byl pro mne výkon Rudy Rady. Létá svoji druhou sezonu. Přezbrojil na model z dílny Leoše Svobody a byla to určitě dobrá volba. Ačkoli se s letadlem teprve seznamuje a na cca 600g těžké letadlo není boční vítr zrovna to pravé, Ruda létal a hlavně přistával moc pěkně. Myslím si, že nám všem ještě do budoucna hodně "zatopí".

  Mé výkony - jak to slušně popsat ??? Jelikož jsem opravdu dlouho nelétal, zvolil jsem svého oblíbeného IONa a jako doping jsem přibral "Angelu" ( pro neznalé - trenérku ). První let byl výborný - čas super a přistání 3cm. Prostě super. Druhý pokus byl podobný, jen přistání´cca 27cm. Tím to také skončilo. Další tři kola jsem psal "šedesátku". Jeden let jsem přistával na vedlejší čáru, další jsem si zaletěl poměrně dost daleko a hrozně jsem se divil, proč mi ION neletí. Protože jsem měl naplno zabržděno. Poslední let jsem zkusil přistání z druhé strany a pro změnu jsem to neubrzdil. Snažil jsem se "ukecat" si nějaké plusové body za loping a výkruty při letu na poslední zatáčku, ale neprošlo to. Nevím, co k tomu více dodat. Prostě chyba mezi ušima.
  Ačkoli bylo celkem chladno, otěže soutěže pevně drželi ve svých rokách startér Pepa Obr a měřič Jirka Tůma. ( jejich komentáře mých výkonů nemohu zveřejnit ani po 22h.) Celá řada časoměřičů - kolegové a kolegyně z klubu, nám celou soutěž perfektně odměřila. IT techniky se ujal Jarda Imiolek spolu s Romanem Žampachem. Po celou soutěž vládla na ploše i v depu naprosto skvělá a pohodová nálada.Všem Vám patří naše poděkování.
  Dolétáno, sečteno. Vítězem se stal, jako již tradičně - Jarda Imiolek.Druhé místo Roman Žampach. Na třetí místo jsem se dostal já a krásné, čtvrté místo obsadil výborně létající Ruda Rada.

     
  Děkuji všem soutěžícím za účast, pomocníkům a časoměřičům za jejich čas. Vítězům gratuluji.

  Za  fotografie patří můj dík, jako tradičně, Čendovi Šlapákovi

 
     
 

 

Jan Kadlec