RCEN 

Ústecká elektra 21.7.2012


  Letos pořádá náš klub MČr RCEN a tak druhá soutěž byla taková "generální" zkouška. Po 14 dní trvajících deštích byla plocha silně podmáčená. Ale i tak jsme našli vhodné místo pro přistávací pásy. 14 pilotů - 5 startovišť= 3 skupiny. To celé znamenalo, že soutěž bude rychlá.

 O tom, jak jsme se mýlili nás přesvědčil déšť a tím způsobené přestávky.

 Pro mne byla soutěž poněkud "hořkou" pilulkou. Po sestavení modelu, mého oblíbeného IONa jsem zjistil, že servo na levém křidélku má stržené převody. Kolegové mě ujistili, že se s jedním křidélkem létat dá. A já jim věřil :-(

  První start - letadlo je najednou "tupé" a nechce točit levou zatáčku. To se mi stalo osudným při přistání. Potřeba otočit model o cca 30° vlevo znamenala "Kubicovo kolečko", tedy zatáčku pravou. Zároveň jsem si neuvědomil, že mi nebudou fungovat "brzdy". Výsledkem byl čas 6:18 a přistání mimo sektor ( tedy -60 )

 Start č.2.  Klasická předletová kontrola - křidélko, klapky, VOP - vše O.K. Motor - odhoz a.... V první chvíli, kdy se ION vzepjal jsem si myslel, že mě to "podfouklo" a tak jsem potlačil. A ono nic. Pravá zatáčka odvedla IONa mimo přistávací ( v tuto chvíli startovací ) sektor. Následoval loping o poloměru cca 30? metrů. K dotočení chybělo max. 5m. ION tedy skončil zapíchnutý v zemi. Jen díky tomu, že bylo vše silně podmáčené byl "zabodnutý" do poloviny kabinky. Vzpomněl jsem si na pohádku o 5epě a tahal ho ven.

  Proč odešly převody v servu se už nikdy nedozvím. Model na povely reagoval, výpadek řízení to nebyl. Servem jsem nedokázal pootočit ani kleštěmi :-( K jeho rozebrání a opravám jsem se ještě nedopracoval. A tím pro mne soutěž jako pro pilota skončila. Musím ještě jednou poděkovat Honzovi Kubicovi, který mi nabídl svůj záložní model.

 Během dne několikrát pršelo a soutěž byla na nezbytnou dobu přerušena. Díky zázemí, které ModelPark poskytuje, nebyl problém se přesunout pod přístřešek a déšť v suchu přečkat. Jelikož jsem s sebou vzal ICON A5, Petr Beran si s ním v dešti zalétal.

  Tradičně je soutěž ukončena vyhlášením výsledků. 3.místo Jirka Veselý, 2.místo Honza Kubica a vítěz domácí Jarda Imiolek.

  Děkuji všem pilotům za účast a těším se na příště. Za fotky děkuji Karlu Jeřábkovi.
     
Výsledková listina ZDE    
Více foto na RCEx    
     
 
 

 

Jan Kadlec