Ústecká elektra

ModelPark Suché 14.9.2008


14.9.2008 se v ModelParku v Suché konala druhá Ústecká elektra. Měli jsme docela strach z počasí. V sobotu, během Hacker pylon racing show bylo modré nebe a teplota přijatelná. Na dnešek mělo být zataženo a zima. A tentokrát se předpověď vydařila. Celá obloha byla jako jeden velký, šedý mrak. Teplota se pohybovala okolo 6-8°C a pofukoval vítr do cca 4 m/s. Trávník nakrátko střižený, sucho a na stavbě hangáru čilý ruch od samého rána. A to sem přijel po sedmé ráno.

Chvilku po mně dorazil i Bery a tak jsme se pustili do natažení přistávacích čar. Museli jsme trochu improvizovat. Naše klubové šňůry má ( snad je ještě má ) p. Nezhyba. Poprosil o jejich zapůjčení na MČR RCEN 2007 a od té doby jsme je neviděli. A asi ani neuvidíme. No, jak se to říká: " Pokud něco nechceš, tak to můžeš půjčit". Ale vyřešili jsme to a vyrobili jsme je z provázku.

Po osmé hodině se začali sjíždět soutěžící." Pražáci " se omluvili předem, Lánovi se také vymluvili ( rodinná oslava na Moravě ) Roudničtí a Mostečáci také nedorazili a tak se nás nakonec sešlo 12 soutěžících. Vzhledem k předpovědi a ranní, zatažené obloze je to více, než jsme čekali.

Po krátkém přivítání přišlo zahájení soutěže a před devátou hodinou už se startovalo. Tři rundy po čtyřech. Stále nám foukalo a vítr se během dne stočil lehce šikmo na přistávací čáry. Byl sem zvědavý, jak si s větrem poradí " 400 ". A musím říct, že jejich manévry těsně před přistáním byly velmi efektní. Otočka proti větru přímo nad čárou a posazení  na zem.Je vidět, že pilotáž těchto lehkých strojů mají i ve větru výborně zvládnutou.

Petr " Bery" Beran se kvůli velké pracovní vytíženosti letos k létání moc nedostal a tak si soutěž dal jen jako zpestření a celou ji odlétal s EasyStarem. Letová část byla bez sebemenších problémů a jen díky špatnému odhadu nezvládl přistání proti větru.

Soutěž měla velmi rychlý a hlavně pohodový a přátelský průběh. A právě kvůli této fantastické atmosféře mám soutěže RCEN  tak rád. Ano, jde o vítězství a body, ale převážná část pilotů si sem přijíždí odpočinout a relaxovat.

Nástup a vyhlášení výsledků. Diplomy předal Petr Beran

 
P.S.Jak už sem psal, byla celá obloha zatažená a tak byla viditelnost modelů výborná. Vím, že sem létal " na jistotu " , to znamená vysoko. Ale když sem doma vytáhl data z Alti, nestačil sem se divit.Dvakrát sem vypínal motor v cca 800 metrech, jednou to bylo 987 metrů a můj nový, neplánovaný a hlavně netušený, rekord je 1103 metrů. Musím dodat, že to bylo s IONem a jeho viditelnost a čitelnost byla naprosto v pohodě. Mohl sem , co se viditelnosti týče , nastoupat i více, ale výška se mi zdála dostatečná.

 

A data ke stažení zde

 
     
 

Výsledková listina  ZDE