Ústecká elektra

ModelPark Suché 3.5.2008


    Druhé kolo RCEN na severu Čech se konalo v sobotu, 3. května 2008 v areálu ModelPark v Suché uTeplic. Trochu nejistoty ohledně kvality přistávací plochy bylo určitě na místě. V noci na sobotu se přehnala poměrně silná bouřka,  provázená silným deštěm.Ale naděje umírá poslední a tak jsme se ráno sešli, abychom připravili přistávací pásy a ostatní drobnosti.

  Přistávací plocha, stejně jako asfaltová ranvej byly sice mokré, ale nebylo to nic dramatického a poměrně rychle vše osychalo. A tak jsme si připravili letadla a dali tréninkový let. To už se ale pomalu začali sjíždět i ostatní soutěžící a všichni se začali chystat na zahájení soutěže.  Berymu na Futuru sem připevnil svoji FlyCamOne2. Několik fotek areálu ModelPark a okolí přidávám.

Několik foto z FlyCamOne2

ModelPark z výšky

Nízký průlet nad asfaltem

a tady je i pilot

Okolí ModelParku

A celý areál ještě jednou

 Soutěž byla, jako tradičně, zahájena rozpravou. Úvodní slova pronesl ředitel soutěže Karel Jeřábek. A krátce na to, před devátou hodinou,  se začalo létat. Celkem obvyklá čtyři soutěžní kola - sešlo se nás 16, takže čtyři skupiny. A počasí nám přálo. Blankytně modrá obloha a na ní krásné vysoké bílé mraky. Už jen to dávalo jistotu toho, že nalétat šest minut nebude velký problém. Jako problém se ovšem ukázal vítr. Sice mírný, max. síla do 6 m/s. Ale proměnlivý. A tak start z jedné strany startoviště a rychlý přechod na druhý konec čáry byl prakticky pravidlem. Osudné se to stalo hned několikrát - i mně. V páté minutě se směr větru otočil. Následoval rychlý přesun, nálet na přistání - otočení větru. A byl sem rád, že sem nikoho nezranil a dostal letadlo v celku na zem. Přistání jako do " peřin " , ale cca 25 metrů za hranicí sektoru , určeného pro přistání.

Příprava před zahájením

Ředitel soutěže Karel Jeřábek

Nástup soutěžících

A první runda startuje

Rodinný tým Novotných

...a Kubiců ( pilotují  synové )

Novotných Ariane startuje

...a Kubiců Havran přistává

Karel Fiala startuje

Po dvou odlétaných kolech byla vyhlášena přestávka. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo zajistit občerstvení ( důvody jsme vysvětlili ) se ještě jednou všem přítomným omlouvám. Alespoň měli více času podívat se na let elektro pyloňáka a Honza Kubica proletěl svoji MIRAGE F1.

MIRAGE F1

a její pilot Honza Kubica

a ještě v letu

Další dvě soutěžní kola byla prakticky stejná, jako ta úvodní. Krásné počasí a proměnlivý vítr. Před posledním kolem bylo pořadí na prvních místech poměrně vyrovnané a tak bylo jasné, že poslední let rozhodne o celkovém vítězi.

a další přistání

Easy Glider a jeho druhá soutěž

Vyhlášení výsledků provázely kapky deště

   Po skončení soutěžních letů následovalo sčítání výsledků a jejich vyhlášení. To proběhlo velmi kuriozně. Právě na okamžik vyhlášení přišel " Májový deštík " a tak jsme se všichni vtěsnali do přístřešku u vchodu na letovou plochu.

  Vítězem se stal výborným posledním letem Jiří Veselý, druhý skončil , stejně jako v Manušicích domácí Petr " Bery " Beran a na třetím místě,  opět jako v Manušicích opravdu výborně létající Vojta Kubica. Vzhledem k jeho věku ( stále ještě junior ) prohání už druhou sezonu ostřílené mazáky a myslím si, že je to jen otázka času, kdy se posune na první příčky.

 

Po ukončení soutěže nám Tomáš " ABU " Suk ( skončil na čtvrtém místě )  ukázal svoje nové letadlo - TRINITY elektro. Krásný model, který umí stoupat kolmo vzhůru. ABU se přiznal, že si na sebe teprve zvykají, ale na jeho pilotáži , ať už v termice tak v rychlých průletech , to vůbec nebylo poznat.

Tomáš Suk a jeho nová TRINITY...

...se chystají ke startu....

...a už letí....

...nízký průlet..

...v pozadí Milešovka...

...a přistání...

Nakonec mi zbývá poděkovat soutěžícím za pochopení ( absence občerstvení ) a hlavně za účast a výborné výkony.

 
     
 

Výsledková listina  ZDE

 

 

 

.