Festival modelů raket

ModelPark 2011

18.6.2010       


 Už název , který tomuto klání modelářů dal Karel Pecka napovídal, že lze létat s jakýmkoliv modelem rakety. Z toho důvodu jsem i já naplánoval na stejný termín soutěž RC raketoplánů, protože jsem chtěl, aby i ti,  kteří létají jen  se soutěžními modely,  viděli velké modely raket bez ohledu jakéhokoliv omezování, co se týká rozměrů a barev.

Na sraz příznivců velkých modelů raket se už v pátek večer  dostavili kluci z Lomnice nad Popelkou a ostatní přijížděli během dopoledne v sobotu. V programu jsme počítali s tím, že proběhne v levé části soutěž raketoplánů a vpravo se budou moci střílet velké rakety, což i tak probíhalo. Bylo zataženo, ale nebyla zima, jen vítr nám přidělal trochu starostí, protože foukal jižní a tedy přímo na budovu. Starty se proto přenesly asi 300 metrů do plochy a stejně některé modely skončily v lese.

 Kdo tedy létal? Na hromadném snímku jsou všichni aktéři. Už lze říci, že akce byla i mezinárodní , protože první zleva je Josef Firmaier z Mnichova Německo, druhý Stanislav Pém z Pezinoku- Slovensko, dále už Vojtěch Fojtík z Krnova, Petr Vysloužil z Prahy, Michal Křížek z Lomnice n/Pop., stejně jako Honza Plecháč, Miroslav Topinka z Prahy, Karel Jeřábek z domácího klubu a Václav Maršík z Proboštova. Starty velkých raket byly převážně stabilní a bylo se na co dívat a obdivovat. Pouze dvoustupňovka V. Maršíka selhala na druhém stupni a P. Vysloužilovi se utrhl padák. Silný vítr, který vál v odpoledních hodinách dost ovlivnil i počet startů.

  Nedílnou částí je setkání modelářů všech věkových kategorií, aby si mohli předat řadu zkušeností. Na akci se přijeli podívat i starší modeláři, bývalí reprezentanti ČSSR Karel Urban a Honza Olšanský  z Prahy, manželé Pazourovi ze Žďáru n/Sázavou, Pavel Holub z Plzně, výrobci raketových motorů Jiří Táborský ,  ing. Zigmund a ing. M. Křížek,  z domácích Jirka Horáček, Karel Pecka a Karel Jeřábek. Akce se zúčastnil i předseda komise raket.modelářů Bedřich Pavka.

  Po skončení létání jsme se přesunuli do klubovny, kde jsme u krbu poseděli a pokecali do pozdních hodin.

 Poděkování za uskutečnění  celé akce patří hlavně Karlu Peckovi a jeho kamarádovi z Mnichova,  kteří vše zajistili,  včetně výborného guláše z dílny pana Vacka.

     

Další fotky v Galerii

   
 
   

Karel Jeřábek