Festival modelů raket

ModelPark 2012

30.6.2012       


 Letošní setkání příznivců velkých  modelů raket si vzal na sebe opět Karel Pecka s kamarádem Pepou Fürmeierem z Mnichova. Celé akci předcházela příprava v propagaci akce, měli jsme pěkné  upoutávky a tak se na akci přišlo podívat dost lidí.

 Setkání začalo příjezdem účastníků už v pátek kolem 16 hodiny. Nejdříve se ukázali kluci z Prahy – Karel Urban, Petr Vysloužil a Mirek Topinka a po nich z Lomnice n/Pop. Honza Plecháč, Vojta Fojtík s manželkou, Láďa Jiruš od Olomouce a „ Pytlák“ Říha z Prahy.

 Bylo krásné klidné odpoledne a tak jsme v poklidu sestavili  rampu pro start Columbie a pak v příjemném prostředí Modelparku strávili večer. Ten jsme si vychutnali opravdu raketýrsky. Měl jsem model rakety Mercury Redstone a po 17 startech byla opotřebovaná natolik, že jsme  ji s Karlem Urbanem připravili důstojný odchod. Za šera byla odpálena třemi efekty s postupným časováním  a následným ohňostrojem. Jiří Vacek s rodinou připravili občerstvení a tak jsme mohli hodovat do pozdních hodin.

 V sobotu ráno nás překvapil déšť, ale jen krátce a pak nastala celodenní výheň přes 31°C. Jako poslední várku modelů jsem si  přivezl raketoplán Columbia s nosnou raketou a v hangáru jej postavil.

Mezitím se sjížděli další účastníci, z Přerova přijel Petr Pavlík se synem, Michal Křížek z Lomnice n/Pop., Venda Maršík z Teplic, Ivo Skála z Čské Kamenice a Michal Kraus z Prahy.

 V 10 hodin jsme zahájili Festival nástupem všech  19 účastníků s modely  ....

...a pak už byl start za startem po celý den, které řídil Jirka Horáček jako starter. Bylo vedro, nepatrný vítr asi 2m/sec. a tak  vše probíhalo v pohodičce až do 16 hodiny, kdy už všichni pomalu vystřílely plánované motory. Nejaktivnější Mirek Topinka udělal 16 startů!

   

  Potom pro mě začal kolotoč, který jsem si přesně naplánoval. Postavili jsme rampu na plochu, přinesli jednotlivé díly modelu Columbie a sestavil jsem jej na rampě pro možnost zhotovení fotek všemi přítomnými fotografy a kameramany. Mezitím jsem si odskočil na pivo a dabych se odreagoval, dal jsem si start s modelem Messerschmid , abych si rozhýbal prsty na řízení raketoplánu. Pak jsme s Petrem Vysloužilem, který mi  dodal a připravoval motory a Pavlem Šternem, mým hlavním sponzorem a pomocníkem, začali sestavovat celý komplet bod po bodu přesně podle itineráře. Měl 51 bodů a vypracoval  jsem si ho předem, abych na nic nezapomněl. I když start nebyl podle představ / celý komplet udělal několik přemetů/ pokládám start za velice úspěšný. Ověřil jsem si celou řadu problémů a odzkoušel záchranný systém, který fungoval na 100%.

Poškodily se trochu jen oba bustery, u nichž se padáky otevírají po 1,5 sec. po odpálení z hlavní nádrže.

   
 Celou akci lze shlédnout na videu od Libora Kolmana

 Během přípravy raketoplánu odstartoval svůj soutěžní raketoplán člen našeho klubu Petr Dubina

   
 

Další fotky od Karla Jeřábka,   Mirka Topinky  a  p.Vaňka  a  Jiřího Mormana

 
   

Karel Jeřábek