Výlet do Lomnice n/Popelkou

5.5.2012      


  Jinak se to nedá nazvat. Dohodl jsem se s Karlem Peckou a vyrazili na východ od nás. Lomničtí raketýři pořádají létání až v obci Svojtek, což je ještě o kousek dále. Jeli  jsme s Karlem a Pepou / německý raketýr / už v 6 ráno za svitu slunce, občas jsme projeli mlhou, ale na místě už bylo hezky a vydrželo to celý den. Akce je plánována tak, že dopoledne se létá soutěžně a odpoledne jsou velké a jiné rakety.

  Dopolední soutěže se zůčastnilo 15 soutěžících s modely, které startují na motor ROS 40 Ns , mají délku minimálně 1 metr a průměr 50 mm na půlce délky. Soutěž tam mají již po několikáté. Letos byla ale podstatná změna, měření výšky bylo elektronicky, tak jako je to na mezinárodních soutěžích.  Výsledné výšky byly od 300 do 500 metrů. Karel měl sice modely sebou, ale nelétal – jen se kochal a sledoval dění. Já jsem si odstartoval raketu, ale ta mi v mírném stoupavém proudu ulétla a přestože jsem ji sledoval, tak jsem ji v lese nenašel. Tím jsem měl odlétáno a ani výsledek tohoto startu nemohu mít, když se přístroj ztratil !

  Odpolední ho létání jsem se zůčastnil předvedením starého modelu Mercury Redstone, který jako vždy odstartoval perfektně,  v konečné fázi  letu trochu uhnul , přistání na padácích. Protože jsem hledal  asi hodinu model ,nestačil jsem nafotit hromadu startů, které se uskutečnily. Objevily se i nové tváře raketýrů, tak snad nás bude stále přibývat. Modelů bylo skutečně mnoho, jak je vidět na fotkách. Sice většinou na ROSky, ale alespoň to . Se silnějšími motory startovali kluci z Lomnice a v pátek navečer startoval úspěšně Láďa Jiruš s hybridním motorem.

  Setkání raketýrů ve Svojtku bylo prima, dost jsme toho prokecali, předali si zkušeností a ještě se opálili. Pořadatelé se zhostili akce výborně včetně občerstvení. Škoda, že není akce v kalendáři soutěží  a akcí ČMS, byli bychom alespoň pojištěni v případě pádu rakety.

Více foto v Galerii

   
   

Karel Jeřábek