Raketoplány S8

ModelPark 2011

18.6.2010       


 Seriál Mistrovství ČR v raketoplánech. 

  Asi po dvaceti letech uspořádal náš klub raketomodelářskou soutěž a to hned soutěž ze seriálu Mistrovství ČR.Celou dobu nás totiž reprezentují Honza Čerepjuk a Petr Dubina, odchovanci klubu, kteří sice bydlí v Plzni a Jičíně, ale klubu Severka zůstali věrni. Soutěž jsme úmyslně dali v termínu konání Festivalu raketových modelářů, kde jsou většinou velké modely raket. Bylo možné porovnat druh akcí – na jedné straně kvalitní zajímavá soutěž rádiem řízených raketoplánů a na druhé velké modely raket, kde nezáleží na přesných rozměrech modelů, ale na efektu startu a impozantnost polomaket skutečných raket, nebo jen předváděcích modelů.

 Senioři létali kategorii RC raketoplánů S8E-P, což je soutěž s motory do 40 Ns a měří se čas 360 sekund a přistává se na střed kruhu se 100 body. V této soutěži bylo 7 aktérů. Béďa Pavka havaroval hned při prvním startu do rybníka ( zlobilo prý rádio) a tak jich létalo jen 6. Stejně jako před 40 lety, kdy byla první soutěž RC raketoplánů v ČR právě v Ústí a pořádala ji Severka. Byla to pro ty, kteří to neznají , zajímavá soutěž. Foukal dost silný vítr a tak měli někteří potíže nejen s létáním, ale i s přistáním. Zvítězil Jaromír Chalupa ze Šenova, druhý byl Martin Pavka z RMK Krupka, třetí Petr Dubina z MK Severka Modelpark, čtvrtý Honza Čerepjuk ze Severky, pátý Jaroslav Chmelík, šestý Zbyněk Krámek – oba z Dalovic.

  Soutěž  RC raketoplánů probíhala podle stanovaných pravidel a zúčastnili se v kategorii S8D – motor do 20 Ns ( Ňutnsekund) jen 3 junioři, což podle pravidel stačilo k vyhodnocení soutěže. Zvítězil Kontra František z RMK Krupka, druhý byl Šebesta Jan z MK Šenov a třetí Julius Beňák z RMK Krupka, který havaroval už v prvním startu.

 Organizačně se podíleli členové našeho klubu – Čenda Šlapák vše fotil, dále Jirka Horáček,Josef Klíma, Honza Kadlec, Jarda Imiolek, Josef Obr, Ruda Rada,Václav Maršík, Pavel Štern a Karel Pecka. Všem děkuji za dobrý průběh soutěže a stejně tak jako komisaři Petru Pazourovi ze Žďáru n/Sázavou.

Jaké to bylo vidíte na fotkách v Galerii.

   

Karel Jeřábek