Koprník 2010

25.9.2010      


Velké rakety Koprník 2010
 Celý týden před akcí jsem si připravoval modely  s vědomím, že to bude akce jako vloni - pohodová, díky počasí.
Předpověď počasí však říkala něco jiného - má v sobotu pršet celý den. Nenechal jsem se zviklat a ráno vyrazil do 100 km vzdáleného Koprníku. Po cestě mě zastihl déšť / snad jsem jel v mraku / ale přešlo to, asi jsem tomu ujel ! V Koprníku byl celkem klid, bez deště a vítr asi 3 m/s.
 Vše na akci už připravili raketýři z Prahy 7 v pátek a tak jen čekali, kolik se nás sejde. Ještě v pátek dorazili i kluci z Lomnice n/Pop. a Slováci. Přijel i  Láďa Jiruš se svými pomocníky a postavili si velký prostorný stan, před který postavili ještě nedokončenou raketu 4 m vysokou. / vypadalo to na první pohled, že stojí u stanu mešita/.obr.1-3 

  Startoviště vymezili v dostatečné vzdálenosti od diváků, odstupňované podle výkonu motorů, což se ukázalo jako výhodné
pro startující, ale i pro diváky. Nezbytný rozhlas ovládal Petr Vysloužil, který zval všechny nejen k registraci, obr.4 ale k zahájení akce, která začíná vždy nástupem s modely.obr.5. Nastoupilo nás 15, s asi 25 modely. Je to o 2 méně než vloni. Nezbytné informce ke startům a mohli jsme jít na to. V závěru nástupu ještě předseda Klubu raketových modelářů za SMČR mě předal k sedmdesátinám medaili a talíř s věnováním.obr6. 

  Každý čekal, že může zrovna začít pršet a tak nikdo moc nevybaloval. Ani jsem dopředu nemohl nafotit, kdo co přivezl. Než jsme připravili modely, tak se diskutovalo po hloučcích a využívalo občerstvení, které jako vždy připravila sestra Karla Urbana.obr.7-11.

  Létání zahájil startem známé rakety Patriot Petr Vysloužil  obr.12. s perfektním startem i přistáním a pak to šlo postupně, jak kdo stačil vše připravit. Nevím, jestli to bylo počasím,  nebo nervozitou účastníků, ale nepovedených startů bylo neurekom, jak by řekli kluci ze Slovenska. Ti se přijeli podívat na tuto akci a jen ukázali co staví.obr. 13

   Dalšího Patriota, ale většího přivezl Karel Urban z Prahy. Při startu mu explodovaly motory a tak neodstartoval. Jen s uhašením všeho, co bylo okolo měl problém a tak došlo i na malý přístroj !!  Model to přežil bez pohromy.obr.14-18. 

   Jinak to měl Láďa Jiruš s modelem Růžový Panther, který opět startoval s hybridním motorem, měl však malou rychlost při startu a uhnul. V plné rychlosti narazil do země daleko od diváků. Asi jej už neuvidíme.Nejmladším účastníkem byl Adam Maňásek z Lomnice.

 Michal Křížek létal se svými osvědčenými raketami i motoryTypů R 36 a R 63,obr.22. stejně tak jako Jan Plecháč, bez problémů. obr 23-24

 Letos se objevil i Pytlák Říha, /jak jej všichni jmenují/ s modelem Mi 6 , chtěl letět jen jednostupňově , ale ani to nevyšlo. Letem země-země model zničil. obr.25
 O vícestupňový start se pokusil i Vyšata,  obr.26. ale nechytil mu druhý stupeň. Startoval pak jednostupňově a to vyšlo.

  Matěj Pavlanský si přivezl nejen modely, ale i celou rodinu. Zkoušel start rakety Energia bez raketoplánu Buran. Byl jsem sám zvědavý jak to půjde, protože je to téměř stejné s mým plánem startu Columbie. Odstartoval, ale asi nevyvážeností při tahu motorů mu model havaroval na asfalt a dost jej poničil.obr. 

  Já jsem si vezl 3 modely. Chtěl jsem se pochlubit postaveným raketoplánem Columbia obr.31. / což se povedlo / jen staticky bez letu. Na start jsem si vezl osvědčeného Little Joe II, kterého jsem chtěl odstartovat při oslavách RCrevue. Takto připraveného 1 měsíc, jsem i odstartoval. Chytil jen jeden motor a ten na odstartování neměl sílu. Asi byly motory vlhké po těch lijácích v Šiklově mlýně.obr.32-34. Radost jsem si udělal s model UFA, který nikdo neznal a letěl perfektně.obr.35-36

  Celou dobu akce to vypadalo na spadnutí vody, ale jen malá přeprška po obědě bylo vše co mohlo kazit akci. Déšť přišel po ukončení, ale to už se diváci rozcházeli a parta těch "kovaných" se uchýlila do stanu Ládi Jiruše, kde jsme to pořádně probrali.
  Závěrem lze říci, že pořadatelé se zhostili akce na výbornou a je nutné jim poděkovat. Diváků, kybiců a příznivců bylo asi na dvě stovky, což v tomto počasí není málo. Konstruktéři a účastníci startů si jistě vzali ponaučení a příště opět přijedou a přitáhnou další aktéry.

 

 Více foto v Galerii

 

Karel Jeřábek