Elektromakety v ModelParku

                                             12.6.2013


  V sobotu,  8.června 2013, se konal již 3. ročník Elektromaketářské  v Modelparku v Suché u Teplic.

  Po mnoha propršených dnech které nám vyvrcholily záplavami po celé naší republice, se celý organizační tým Elektromaketářské modlil za lepší počasí. Dalo to opravdu fušku, ale za daných okolností vyšlo na jedničku.

  Již v půl deváté ráno se na letišti začali objevovat první nedočkavci z řad pilotů. Samotná akce pak začala o desáté hodině dopolední registrací zůčastněných, briefingem a oficiálním přivítáním. Úvodního letu se chopil Vladimír Kusý z Litvínova, který k předvedení přivezl svůj nový Morane Saulnier MS 394 a za našeho přihlížení jej zalétal. Poté, jak je již naším zvykem následovalo létání a opět jen létání.  Kdo z pilotů dodal popis modelu, dočkal se i představení modelu, který zajistil kdo jiný než Karel Pecka. Kdo měl hlad či žízeň, hasil jej v bufetu, který zajistil Pepa Vacek.

  Slunce nám ukázalo svou sílu a pálilo celý den, takže ani malá přeháňka v půl druhé neodradila a Jirka Šmíd a jeho Mosquito se slovy – za války se taky lítalo v dešti  - strhl další vlnu létání. Více se rozepisovat o předvedených modelech asi nemá cenu, za vše hovoří přiložené fotografie.

  Akce trvala oficiálně do páté hodiny odpolední, nicméně většina pilotů i přihlížející veřejnosti ( které neustále přibývá, za což jsme vděčni) vydržela zhruba do půl sedmé, kdy proběhla druhá přeháňka

  Kdo vydržel i po ní, nelitoval. Polojasno a bezvětří způsobilo, že bylo obtížné dostat zbylé piloty k ohni a k buřtům, neboť lepší podmínky k létání si nemohl přát snad nikdo. Zbytek večera se pak nesl ve znamení klábosení u ohně a opékání buřtů. Vše pak završil náš kamarád Coddy , který se zhruba v půl dvanácté v noci chopil vysílačky a nočním letem pozvedl svou pilotní laťku J.

  V neděli ráno pak přeživší létali až do oběda, kdy jsme společně poklidili letiště a s rozloučením se vydali do svých domovů.

  Co říci závěrem?  Snad jen, že podle reakcí zůčastněných se akce opět vydařila k všeobecné spokojenosti.

  Za to bych chtěl poděkovat celému organizačnímu týmu Elektromaktářské, kolegům kteří vypomohli manuálně i materiálně, Pavlu Šternovi za tak skvělé místo k létání,  návštěvníkům za to, že si naše letiště stále častěji volí za cíl rodinných výletů a v neposlední řadě kamarádům – modelářům za to , že se k nám stále vracejí. Za organizační tým mohu slíbit, že se budeme snažit i nadále a těšit na společné chvíle ve vzduchu

Další moje fotografie jsou v galerii spolu s foto Karla Jeřábka.
   

Pavel Nisser