Jarní soustředění jetů

                                                                             15.5.2010       


Jarní soustředění jetů.

 Letošní soustředění jetů připravoval Pavel Štern dopředu přípravou areálu a zabezpečením tak, aby všichni byli spokojeni. Co nemohl ovlivnit, to bylo počasí. Celý týden pršelo a tak byla plocha pěkně mokrá a místy stála na travnaté ploše voda. Účastníci se sjížděli už v pátek, ale stejně museli počkat na sobotní dopoledne.Naštěstí už nepršelo a tak se vyndavaly stroje a začala příprava na létání. Stejně ale stále hrozilo, že z nebe něco přijde.Byl zatím čas a tak se vedly debaty okolo modelů přítomných aktérů akce, ale i přihlížejících diváků. Po vymetení vody z příjezdu na ranvay, což začali kluci ze Slovenska, začalo i létání. Celkem bylo představeno 13 modelů s turbinovým pohonem.

Karel Jeřábek

 Piloti ze vzdálenějších končin dorazili už v pátek.Nepřízeň počasí ovšem nedovolila létat a tak se pouze přenesly modely z aut do hangáru a zbytek dne proběhl u grilu, dobrého pití a skvělé nálady.

 Sobotní ráno, sychravé, lehce větrné, ale bez deště. Již zmíněné vymetení vody a příprava letadel na start.
  Před desátou hodinou už se pilně ladilo a létalo.A opravdu se bylo na co dívat, což jistě potvrdí i nevelké množství diváků, kteří se i navzdory nepříůiš pěknému počasí přišli podívat.Nejvytíženější pilot byl Radek Suk z Plzně, který "vyvětral" (pokud jsem správně počítal ) čtyři letadla.
 Velmi zajímavý kontrast v letovém programu připravili Vladimír " Drobek " Kusý a jeho kolega "Barbar " s letadly z 1.světové války. Jedním slovem - nádhera.
 Létalo se intenzivně až do cca 18 hodin. Po té se začalo balit a pomalu odjíždět domů.
 Nakonec jen krátké zhodnocení. Letové ukázky výborné. Jen jediný pilot řešil zhasnutí turbíny krátce po startu, nicméně nouzové přistání zvládl na výbornou - škody téměř nulové. Velký dík patří všem, kteří i v tomto nepříliš "leteckém" počasí dorazili. A samozřejmě Pavlu Šternovi za zorganizování této akce.

A dovolím si jménem všech přítomných složit poklonu a velký dík dámám v "pozadí", které se o všechny naprosto vzorně postaraly a zajistily vynikající občerstvení.

 
Více foto v galerii.
Další fotografie zveřejnil Jendo - ZDE a několik foto je i na www.jety.cz
A už se objevilo i jedno video :-)
 

Jan Kadlec