Letecký den v Německu 2014

                                          


 Na pozvání německých modelářů jsme se vypravili s Karlem Peckou reprezentovat náš klub do Reidholdshainu, což je obec 50 km od mého bydliště. Oni k nám jezdí a tak jsem byl zvědavý, jak to u nich vypadá s létáním a prostorem, kde létají. Byl jsem mile překvapen prostorem, kde mají svoji základnu. Letiště je čistě modelářské s travnatou plochou, dlouhou asi 300m a širokou asi 60 m. Ochrannou síť mají v délce 200m a před ní mírný svah, kde je na pokraji řada stánků s občerstvením a podobně. Před ochrannou sítí mají odstavnou plochu pro modely, kde prostor pro diváky je omezen zábradlím a masivními lavičkami.

 Modelů se tam sjelo asi 100 všech možných kategorií, od upoutanců až po turbíny. Vlastní program začal až v 11 hodin a létalo se až do 17 hodin, kdy se blížil déšť. Některé ukázky byly na světové úrovni zvláště turbinové. Organizačně to byla velmi pěkně zajištěná akce.

 Já jsem měl vystavený raketoplán Columbia, kde jsme jej ohradili a dali tabulku s vysvětlením startu modelu, což Karlovi hodně pomohlo ve vysvětlování německy, protože zájem o model byl velký. Protože bylo nádherné počasí, byl to pohodový víkend. Věřím, že příští rok se nás tam pojede podívat více. 
     
   

Karel Jeřábek