3.přátelské polétání

                                                                               2.10.2010


Polétání  v Modelparku 2010.

Na první sobotu v říjnu pozval Pavel Štern všechny majitele Jetů na Polétání v Modelparku, které tak už po třetí ukončuje sezónu létání s jety. Kromě těchto pilotů pozval i řadu dalších modelářů, kteří zpestřovali bohatý program. Areál Modelparku byl připraven včetně nového ozvučení přijmout všechny hosty. Začali se sjíždět už v pátek navečer a v sobotu po ránu už se to hemžilo modeláři s modely i zvídavými diváky, mezi kterými byli i senátoři  Mudr.Pavel Sušický a Jiří Nedoma. Vybalovaly se modely z aut a přívěsů, montovaly se dohromady a hlavně se mnoho diskutovalo, předávaly se zkušenosti a prohlížely modely známé i neznámé. Jetů bylo celkem 15 a to byl snad nejvyšší počet českých pilotů na jedné akci.

Po několika dnech deštivého počasí byl rozmoklý trávník na ploše, ale v pátek to docela uschlo. Sobotní ráno bylo studené, ale vítr byl max. 4m/sec. a  mlhavo, což vydrželo po celý den.  V 10 hodin , jak bylo plánováno začal létat Vladimír Brož s modelem L-159 , kterého vystřídal  mladý Jirka Jarolímek z Prahy se svým motorovým akrobatem  Katana  o rozpětí 3 metry, který svoji ukázkou uchvátil všechny přítomné.

Následovala ukázka historických modelů skupiny Great War Flying Circus, sice jen v menším počtu, ale pro nadšence a diváky je to vždy zážitek. Modely zde předvedli  modeláři z Litvínova Lukáš Cingr /Soptvith camel/, Karel Lutz speed /Soptvith pup/ a Karel Lutz barbar /Soptvith pup/.

Po této poklidné ukázce nastoupil ke startu Petr Gubi  z Olomouce s novým a krásným modelem amerického letounu A 10.  Byl to jeho první start. Po celkem rychlém rozjezdu se mu nechtělo vzhůru a po dvou škrtnutí o travnatý povrch havaroval. Je sice poškozený, ale určitě opravitelný.

Martin Hora z Rokycan si přivezl model  vlastní konstrukce F 20 a předvedl hezkou ukázku pilotáže.Vladimír Brož  z Litohlav je konstruktérem a výrobcem  obou modelů L 159, které zde létaly. Proto si s jedním zalétal a výborně. Později v další ukázce startoval společně s Hajšmanem s dvěma modely a po několika obratech mu jeho model v plné rychlosti havaroval do nedalekého porostu. Po nárazu model shořel a nedá se z něho použít vůbec nic.

Radek Suk je nejen prodejcem Jetů, ale i výborným pilotem, což předvedl s modelem Mig 29, kterého přivezl pro Pavola Klču z Piešťan. Ten model zalétal později, když startoval pod dohledem R.Suka jako učitele.

Krásný model sovětské stihačky MIG 15  přivezl Michal Dvořák z Ostravy. Dlouho jej připravoval a předvedl  stabilní pěkný let. V průběhu dne vzlétl několikrát, zvláště v podvečer před západem slunce byly lety opravdu k nerozeznání od předlohy.Jiří Písařík ze Znojma si přivezl známý model Aermachi MB 339. Nejen, že si  s modelem výborně zalétal, ale bylo jej všude vidět a slyšet.Model  stíhačky F 16 si přivezl ze sousedského klubu Ústí n / Labem Tomáš Zástěra. I když moc nelétá a netrénuje , byla jeho ukázka letu výborná a určitě mu stouplo sebevědomí.

Nejrychleji ze všech Jetů létal Gripen Evžena Koseje z Prahy. Létal vícekrát a jeho průlety nad plochou byly parádní – nádherná ukázka. David Vondřička z Komárova si přivezl model Viperjeta, se kterým zalétal výborně. Naopak  Honza Horák měl problémy patrně s rádiem a tak nám představil svůj model Fantazin pouze na stojánce.
Jediný model větroně  FOX-poháněný turbinou měl  Miroslav Pastyřík. Dlouho jej připravoval a v podstatě startoval až téměř na konec dne. Model na pojízdném startovacím vozíku, byl  vlastní konstrukce s ovládáním předního kola. Odstartoval výborně, provedl několik obratů a rád přistál s velkým vydechnutím, že vše dobře dopadlo. Z našeho klubu startoval  s jetem 15 letý Jakub Vlk s modelem Harpoon II několikrát a vyznačoval se klidnou sestavou letu, ale hlavně perfektním přistáním. Kromě Jetů  létaly i elektrovětroně. Největší model měl  hostitel Pavel Štern s větroněm DUO Diskus s rozpětím 5,4 m a pomocným elektromotorem umístěným nahoře za křídly s možností zasunutí do trupu. Let modelu se nelišil od skutečného větroně, zvlášť, když jej pilotoval výborný pilot !
Ukázku modelů ze soutěží RCEN předvedli z našeho klubu Jarda Imiolek a Honza Kadlec. S elektromotorem měl poháněný model i Pavel Hlávka z Prahy , jehož model Beach Starship je typu kachna. Létal klidně a spolehlivě. S motorovými modely předvedli ukázky Jirka Horáček s „dědkem „ a Miroslav Mencl z Jičína se svou třímetrovou Katanou.

Nejmladším účastníkem byl Matěj Vlk, který si velmi dobře poradil ve vzduchu i s motorákem. Mezi starty  Jetů vyplňovali  čas i raketýři. Já jsem opět /už po 14/vypustil raketu Little Joe II, Terminátora a UFO.  Václav Maršík raketu ABRA a Barbar. Všechny starty byly bez problémů a přistání ,vzhledem k malému větru, bylo ještě na plochu letiště.

Málo známou ukázku si připravil Martin Wainer s parašutistou  řízeného rádiem. Protože ovládal model letadla, tak parašutistu řídil Jakub Vlk- a výborně. Přistál hned vedle přistávací dráhy tak,  /jak bylo slyšet z davu/že mít větší boty tak zůstane stát !Kromě modelů přistál na ploše i letoun Sova řízený panem Kukačkou, který si mohli zájemci prohlédnout a dozvědět se i podrobnosti od pilota.

POLÉTÁNÍ se opravdu podařilo, byl to nádherně strávený víkend a všichni odjížděli spokojeně domů s myšlenkami na přípravu  a stavbu modelů na další sezonu

   

Karel Jeřábek

  Další hromádka fotek je k vidění v galerii.

24.2.2011

Libor Kolman dal k dispozici video z akce.

Jan Kadlec