2.přátelské polétání

                                                                               3.10.2009


  V sobotu, 3.10.2009 se v areálu ModelParku v Suché sešla skupina modelářů, které pozval Pavel Štern na 2.ročník přátelského polétání. V podstatě se jednalo o uzavření sezony pro piloty jetů.

  Nevím, jak to dělají, ale pokaždé když se " jetaři " sjedou v ModelParku, přivezou letadlo, které tady ještě neletělo a mnohdy se tady i nový model zalétává. Tak tomu mělo být i tentokrát, ale ne zrovna ideální povětrnostní podmínky nebyly záletu nakloněny. Obloha byla polojasná, teplota se pohybovala okolo docela přijatelných cca 15°C , ale foukal poměrně silný vítr. A jak jinak, než asi 60° kolmo na směr vzletové dráhy.

  Na startu byli připraveni např. mladý, ale velmi talentovaný Jakub Vlk, Jirka " NEKI " Písaříček, Radek " YODA " Suk s Tigersharkem , Petr Gubi s Bae Hawkem, Pavel Štern, Honza Horák, Miroslav " DROBEK " Kusý , Karel Jeřábek a další. ( omlouvám se všem, které sem nevyjmenoval ).

  Letový program začal právě prvně zmiňovaný, nejmladší pilot jetů široko daleko Jakub Vlk. A nutno dodat, že jeho " deltu " vodí naprosto precizně včetně velmi nízkých průletů. Myslím si, že již velmi brzy bude prohánět i ostatní ostřílené mazáky. Následovala další delta, tentokrát ale brutálně omotorovaná. Zaslechl sem informaci, že létá až 400 km/h. Hned na to odstartoval M.Kusý s jeho maketou. Let nádherný, přistání bylo díky silnému větru boj. Nicméně i tak bylo přistání, jako obvykle, perfektní.

  NEKI nás nenechal dlouho čekat a předvedl svůj stroj v letu. Byl ale donucen předčasně přistát. Důvodem byl předem ohlášený přílet ultralehké Sovy pilotované panem Kukačkou. Jirka udělal kolečko a posadil letadlo hned na začátek přistávací dráhy a efektně si dojel k noze. Celé přisání bylo na cca 65 metrech, vítr nevítr.Přesně v jeho stopách proběhlo přistání Sovy. Pilot nám ještě před přistáním ukázal několik průletů a manévrovací schopnosti jeho stroje.

  Po krátké přestávce, kterou vyplnila právě prohlídka Sovy se pokračovalo v létání. Karel Jeřábek odstartoval malou raketu a poté letěl s Primerou a Pavel Štern se svým Grobem. Pavel měl připraveného i svého turbínou poháněného větroně, ale vzhledem k větru s ním neodstartoval. Následovaly ukázky J. Horáka, Petra Gubiho a ostatních.

  V průběhu celého dne letecký program moderoval Karel Pecka, správce místního letiště. O naše pohodlí se v zázemí starala " něžná " část Šternů - jako vždy naprosto perfektně. Musím za nás všechny ještě jednou poděkovat. Samozřejmě se krom létání také povídalo. Mimochodem se přijel podívat i Tomáš Marek, pro většinu známý jako TomasRC. Fotil, točil a ptal se. To znamená, že se můžeme těšit na reportáž na jeho Webu.

  A ještě nezbytné společné foto JETů.

  Co říci na závěr ? Asi jen jedno - perfektní. A určitě nejen já se těším na jaro, kdy snad jetaři přijedou zahájit svoji další sezónu. Tak zase příště v hojném počtu nashledanou.
 

Jan Kadlec

  Další hromádka fotek je k vidění v galerii.
  TomasRC  dopsal své postřehy a dostříhal video. K vidění ZDE.