RCEN 

Ústecká elektra 21.4.2012


  RCEN v ModelParku byla tentokrát mezinárodní !!!

 Letošní první "ENka" v ModelParku měla dva důležité momenty. Především pro nás, pořadatele. Jednak jsme se jako klub přihlásili k pořádání MČR RCEN 2012 a tak padlo rozhodnutí, pojmout soutěž jako přípravu a byl použit program pro organizaci soutěží SORG. Jako druhý podstatný moment byla přítomnost mladého pilota Sebastiana Schmolla z klubu Hoyswerda v nedalekém Německu. Takže RCEN nejen že není na "vymření", naopak se stává mezinárodní. Celkem se zůčastnilo soutěže 16 pilotů a to i přes to, že v Nové Pace se létala RCEK a u České Lípy aerovleky.

 Sebastian létal s modelem Excel. Z letového projevu modelu jsem lehce rozpačitý, přistání  byla malinko "divoká", ale velmi přesná. Překonat jazykovou bariéru pomohli Karel Pecka a Josef Klíma - pánové - velký dík.

 Skoro jasné až polojasné nebe, ráno bez náznaku větříku. To se začalo měnit běhěm dne. Na jinak čistě modré obloze se začaly objevovat mraky a přišel i vítr. Ten průběžně zesiloval a chvílemi bylo naměřeno až 8 m/s.

  Po dlouhé době mezi ENkaře zavítali ostřílení mazáci, pánové Petr Beran a Honza Lán. Na startovní plochu přinesli jejich obvyklý humor a již tradičně byli oba výborně připraveni.Honza vyháněl na startovní čáře pavouky z jeho Mistrála a během soutěžního letu "dopoval". Petr, po několikadenní snaze nacpat do trupu Futury  přijímačové baterie zjistil, že tam již jedny má. Ovšem nabíjení nechal až na letiště a jak jinak než na cizí nabíječce. Létat ani jeden nezapomněl.

 Je velmi příjemné vidět po delší době plné depo soutěžících a pořadatelů a stejně tak i plné parkoviště. Nástup  před soutěží vypadal také mnohem důstojněji.

  Po prvotních drobných obtížích s rozlosováním skupin a informovanosti soutěžících o pořadí na startu se soutěž rozeběhla v plném proudu. Obvyklé dvojice byly malinko proházeny, ale i tak nikdo nezůstal bez potřebné pomoci na startovišti. Největší smůlu měl Karel Jeřábek, který v průběhu soutěžního letu ztratil proti modré obloze svoji Primeru z dohledu a ta odlétla, dle směru větru, do Německa. Ačkoli foukalo bokem na přistávací pás, přistání byla sice lehce divoká, ale bez materiálních škod.I tak ale vládla jak ve startovním poli, tak i v depu výborná nálada.

  Díky průběžným úpravám areálu ModelParku se udržovaná travnatá plocha pro přistání zvětšuje a tak již brzy bude možné orientovat přistávací pásy dle aktuální situace a směru větru.

  Po skončení soutěže samozřejmě následuje vyhlášení vítězů.
1.místo  Petr Beran 2.místo  Sebastian Schmoll 3.místo Jaroslav Imiolek
13.místo  Jan Lán Smolař dne   Karel Jeřábek

     
  Děkuji všem soutěžícím za účast, pomocníkům a časoměřičům za jejich čas. Vítězům gratuluji.

  Za  fotografie patří můj dík Čendovi Šlapákovi a Karlu Jeřábkovi.

 
Více foto v galerii a na RCEx    
Výsledková listina

 

Jan Kadlec