RCEN 

Ústecká elektra 23.7.2011


  Druhou soutěž RCEN v Suché pořádal Jarda Imiolek.Jejímu konání předcházely dvě události.Na diskuzním fóru se objevily názory, že "ENka" jsou před vymřením. Druhý problém bylo počasí. Celý týden pršelo. A to tak, že se opět po roce dostavily na několika místech záplavy. Pro pořadatele není ani jeden z těchto faktů příliš pozitivní.

 Naštěstí se počasí umoudřilo a od samého rána bylo příjemně slunečno.Obloha sice byla spíše polojasná, ale nepršelo.Foukal nám vítr cca 5-8m/s,  ale směrem "po dráze". Předem ohlášení piloti opravdu dorazili a tak se nás sešlo neuvěřitelných 13 !!! Možná se Vám to zdá směšné, ale je to letošní rekord pilotů na soutěži "ENek".

 Z nedaleké Roudnice přijeli Míra Kamenský a Karel Fiala, Petr Lokvenc - nejvzdálenější pilot cca 200km !!! , z České Kamenice přijel Honza Kubica a po dvouleté přestávce přivezl i Vojtu Kubicu ( tedy Vojta, jakožto čerstvý držitel "řidičáku" - gratuluji přivezl Honzu ), Pražáky zastoupil Tonda Vysušil a nakonec z Duchcova přijel Jirka Veselý. Zbytek soutěžících byli domácí.

 Na několika dalších fotkách je vidět, jak se kdo věnuje odhozu letadla. Já spolu s Jardou ( oba v červeném :-)  ) dynamicky. Jarda tedy více a s výrazně větším soustředěním, Vojta Kubica tak trošku "vlažně". Je to dáno hned několika důvody. Jednak má výškovou výhodu ( ne, nejsme prckové, jen Kubicovi jsou přerostlí ) a druhak jeho Variant s motorem AXI 2820/10, 3S LiPol a vrtulí  11*6 má příkon cca 500W a stoupá opravdu svižně.
  Jak jsem již zmínil, foukal celkem silný vítr a tak rozpočet na přistání nebyl zcela běžný. Tomu odpovídala i některá, velmi dynamická ( mnohdy i "píchací" ) přistání. Zkušení mazáci, jako např. Jarda si tak pomáhal omotáním pásky kolem letadla ( foto 2. ), Honza Kubica si stejně jako Petr Lokvenc zapíchal a Vojta Kubica dělal, že nefouká a přistával si k noze. Poměrně velký boj s větrem sváděl na své druhé soutěži Ruda Rada s jeho epp větroněm. A vůbec ne špatně.

 Létalo se při měsíčku spolu s několika ptáky.Karel Jeřábek létal a v mezičase fotil Zcela zjevně se držel hesla:" Fotíme, dokud nepadneme. A až padneme, fotíme vleže".

 OBRovskou práci ve funkci hlavního časoměřice, zapisovače a počítače zastal Pepa OBR. A jako vždy výborně. Zatím co Karel s Jardou kontrolovali správnost výsledků, Honza jim koukal pod ruce a spokojeně si pískal. Jeho hlavním cílem bylo neprohrát s Vojtou. ( ale to je tajemství - psssst ).
 Společné foto a foto vítězů.
  Děkuji všem soutěžícím za účast, pomocníkům a časoměřičům za jejich čas, Čendovi Šlapáků za foto. Vítězům gratuluji.

  Několik dalších zajímavých postřehů a fotek jako obvykle na RCEx

 
     
Výsledková listina

 

Jan Kadlec