Festival velkých modelů raket

ModelPark 2010

19.6.2010       


  Festival velkých modelů raket.
 Jednou ze tří akcí v tomto roce, které se pořádají pro příznivce velkých modelů raket pořádal náš klub Severka Modelpark. Karel Pecka, který si vzal celou akci na triko to nazval Festivalem. S dobrou myšlenkou a úmyslem pozvat k nám na modelářské letiště co nejvíce příznivců raket. Ať už jde o zkušené starší raketýry, obdivovatele z řady příznivců raketové techniky, nebo i mladé modeláře pro sbírání zkušeností a vidět něco neobvyklého.
   Dá se říci, že záměr se zdařil i když účast mohla být větší. Že by někdo z raketýrů o akci nevěděl se nedá říci, protože já sám jsem poslal přes 50 pozvánek.
 

   Už v pátek navečer přijela většina účastníků. Z Prahy Petr Vysloužil a Karel Urban, Z Olomouce přijel Vláďa Jiruš a přivezl Lojzu Grumlíka z Prostějova a Honzu Plecháče z Lomnice n/Pop.. Sám přijel Jirka Vyšata z Poděbrad a z Model. klubu z Krupky pod vedením Roberta Zycha přijela celá skupina mladých raketýrů na zkušenou. Ti ihned po příchodu vybalili RC auta a honili je po asfaltové rozjezdové ploše / vždyťtakový plac hned tak nemají / a potom létali s RC větroni až do setmění. V sobotu dopoledne dorazili ještě z Německa Denis Panovic ze Salcburku a Oliver Missbach z Mnichova. Posledním, kdo přiběhl po poledni  byl Václav Maršík z Proboštova.
  V podvečer nám Pavel Štern předvedl tryskáče F 9, kterou pilotoval skvěle vnuk Jakub Vlk. Večer jsme poseděli v příjemném prostředí, pokecali a shlédli videa z minulých akcí a soutěžní ohňostroje, se kterými kluci z Prahy soutěžili v Brně. Mladí raketýři z Krupky si odpálili svítivé rakety, což bylo zpestřením večera.
  Sobotní den byl hlavním dnem festivalu. Už od rána nám slunce pálilo a těch 31°C podle předpovědi skutečně bylo. Vítr nefoukal, prostě ideální počasí, které se promítalo i do dobré nálady.

 Začali jsme v 10 hodin nástupem s modely ke společnému focení, dokud jsou modely nepoškozené.

Nástup před začátkem létání

  Potom šel už jeden start za druhým, zvláště kluci z kroužku R.Zycha si chtěli vyzkoušet rakety a předvést co umí. Létali sice se soutěžními modely na padák a streamer, ale to nikomu nevadilo. Létali i s RC raketoplány a kluzáky T1, takže přítomní diváci měli stále na co koukat. Mezi ěmito asi 30 starty předvedli své větší a velké modely ti starší.
  
  Petr Vysloužil měl dvě propagační rakety - červený trpaslík na 1 motor ROS a UFO na motor 20 Ns. Vláďa Jiruš měl hezkou raketu G-Force o délce 1,6 m, váze 1,8 kg a s motorem Aerotech H 128W s výkonem 170 Ns předvedl krásný svižný start i pěkné přistání. Jirka Vyšata si připravil a ještě na místě dodělával model rakety s názvem X-303, která byla dvoustupňová s délkou 1,3 m. V 1.stupni měl 4 motory ROS a ve druhém stupni 1 x ROS. Vše fungovalo, nádherný start.

UFO a Petr Vysloužil

G-Force a Vláďa Jiruš

X 303 Jirky Vyšaty

  Honza Plecháč předvedl hezkou maketu rakety Nike Smoke na motor ROS, která ve své délce 600 mm a váze 420 g šla jako z děla ! Druhý model byla nám známá Tlustá Berta II na 2 motory ROS a třetí model bez názvu si vymódil barevně s puntíky, který na motor ROS pochodoval ukázkově.Tlustou Bertu II měl i moravák Lojza Grumlík. S velkou dávkou humoru si připravil 2 motory ROS do modelu a provedl hezký start.

Nike Smoke Honzy Plecháče

Puntíkatá H.Plecháče

Tlustá Berta L.Grumlíka

  Robert Zych si přivezl soutěžní starší maketu rakety Mi-4S, která jako vždy na motor ROS spolehlivě létá. Václav Maršík, který v podstatě začíná stavět modely, si přivezl 4 modely. 3 menší rakety byly na 1 motor ROS  a postupně je všechny za sebou vypustil, protože je měl z domova přichystané, když věděl, že přijde na poslední chvíli. Největší asi délky 2,1m s názvem ABRA startoval na 4 motory ROS, které měl v odnímatelném pouzdře, zachycené do trubky pérem s čepem / jako deštník, nebo franc.hole / viz detail. Předvedl krásný kolmý start, výmet 2 ks barevných padáků zhotovených z povlaku deštníku a hladké přistání.

ABRA Václava Maršíka

Detail ABRY

Start ABRY

  Denis Panovic přijel s kamarádem Oliverem Missbachem rovněž na zkušenou, aby věděl jak to chodí u nás. Nemají moc zkušeností ani se stavbou raket a vše  si v podstatě  mohou koupit.  Denis nám přivezl ukázat trubku motoru, který by mohl mít výkon až 6000 Ns ! Jenže výrobce paliva umřel a nikdo jiný v Německu jej nevyrábí. Ani z našich modelářů neprojevil nikdo zájem mu náplně vyrobit. Přivezl si model Iniciator, hnaný motorem Aerotech. Start předvedl pěkný, ale selhalo návratné zařízení a model zmizel někde v prostoru letiště, daleko od startoviště. V raketě byla instalována kamera snímající průběh startu a přistání. Bohužel jsme zatím model nenašli a musíme počkat do sekání trávy.
  Já jsem startoval s modelem Terminátor na jeden motor ROS, což je můj osvědčený starší předváděcí model a na závěr akce jsem startoval s modelem Litlle Joe II, jehož start na 4 motory ROS je nezapomenutelný.

 

MI 45 Roberta Zycha

Iniciator Denise Panovice

K.Jeřábek a jeho Terminátor

Start Litlla Joe

 Co říci na závěr. Bylo nás o 10 více než vloni, snad si najdou cestu k nám do Modelparku i ostatní. Festival bude i v příštím roce , nechceme nějaké soutěžení, jen se setkat s přáteli a prožít pohodový víkend.

Další fotky v Galerii

   
  Video od Libora Kolmana  
Václav Maršík natočil perfektní start Litlle Joa
   

Karel Jeřábek