Festival modelů raket

ModelPark 2013

29.6.2013       


 

  Opět po roce jsme uspořádali setkání příznivců velkých modelů raket v Modelparku v Suché. Předpověď počasí nám dělalo trochu problém, ale skutečnost byla jiná. V pátek bylo polojasno a teploty kolem dvacítky. Nic nenasvědčovalo, že by se mělo něco měnit. Už asi ve čtyři odpoledne začínali přijíždět první účastníci, začal se budovat bufík, který byl nutný a zajišťoval jej pan Vacek ze Suché.  Brzy nás tam bylo 12, stavěly se stany, ubytovávali se , vybalovaly modely a diskutovali jsme o našich raketách při opékání buřtů až do půlnoci. Po setmění si Karel Urban vyzkoušel některé ohňostrojové rakety.

 

 Na sobotu jsme s Karlem Peckou pozvali osvědčené funkcionáře z klubu, aby průběh akce byl bez problémů. Přišel Miloš  Soukup,  Jirka Horáček, Josef Klíma, Petr Šulc,  Čenda Šlapák,  Franta Voráček a samozřejmě  Pavel Štern. Nainstaloval se rozhlas a mohlo se začít.

 Počasí nám opět přálo ! Teploty přes den byly asi 22 °C a hlavně nepršelo, což bylo hlavní. Vítr byl  jihozápadní , tak 3 m/sec. , ale napříč plochou, což byla snad jediná a neovlivnitelná závada. Bohužel některé modely padaly do přilehlého lesíku, kde se špatně hledaly.

 Od rána bylo v Modelparku živo, sjížděli se další účastníci, vybalovalo se a stěhovalo na nové lavice u ochranné sítě. Už podle předběžných přihlášek jsem odhadoval, že nás tentokrát bude nejvíc ze všech ročníků. Nakonec se prezentovalo 26 účastníků s modely a 2 pozorovatelé z NSR a Holanska. Přijela  i sedmičlenná skupina Slovenských raketýrů a Pepa z Mnichova, nově se zůčastnili i raketýři z Krupky.

Seznam účastníků

 Na 10 hodinu jsme plánovali nástup na focení.  Sice jsme se opozdili, ale to proto, že diskuse okolo našich raket nebraly konce.

 Po společném focení jsme celou akci zahájili a rozjel se kolotoč 53 startů všeho druhu až do 16,50 hodin, kdy  Stanislav  Pém  odstartoval poslední model.

Seznam startů podle času

 Mezi starty jsme stačili poobědvat guláš a dát si pivko v klidu a pohodě.  Rozbor startů si určitě každý prohlédne na „rakeťácích“.  Fotky z celé akce jsem z našeho klubu pořizoval já a Čenda Šlapák,  fotografové pan Morman, Bláha , Topinka a video  ze startu Columbie natočil parádně Libor Kolman.

 Po celé akci bylo příjemné posezení s rozborem letů po skupinách a rozjížděli jsme se postupně domů s pocitem krásně stráveného víkendu mezi raketýry,  se spoustou zážitků, které teprve doma budeme přehodnocovat.

     
     
 Děkuji všem pořadatelům, majiteli letiště a všem účastníkům za přítomnost na této akci a těšíme se na Koprník.                                                                               

Karel Jeřábek

Video Libora Kolmana:

Další fotky od Karla Jeřábka,, p.Bláhy ze Žatce,  Mirka Topinky , Čendy Šlapáka Jiřího Mormana.

 
   

Karel Jeřábek