Podkrušnohorské helisetkání 2011

                                                                               24.9.2011


  V sobotu se v ModelParku v Suché konal sraz příznivců heli ,pořádaný Martinem Procházkou- Prochymodel . Ranní mlha se brzy rozplynula a na letovou plochu nastoupila početná skupina pilotů. Oproti poslednímu srazu v Suché je výrazně znát nárůst velikosti jednotlivých modelů. Současně se, podle mého letmého pohledu, zvýšila nadvláda elektro pohonu.

 Od prvních chvil bylo ve vzduchu vždy hned několik vrtulníků a tak bylo na co se dívat.Jen tak mimochodem - proč může společně létat klidně i deset vrtulníkářů, když celá řada pilotů plošníků s tím má značné problémy ?

 

 Cca ve 13 hodin se mikrofonu ujal již tradiční moderátor heli akcí Štěpán Škorpil - Krtek a zahájil tak řízené letové ukázky pro diváky. Krom velmi adresných komentářů se nenechal dlouho přemlouvat a předvedl něco málo ze svého umění. Jeho předpiloti - Pavel Kefurt, Martin Bednář, Tomáš Klickanič nebo Filip Dekleva ukázali, jak se seká trávník, Krtek ukázal, jak se brousí listy na asfaltu. Moc pěkné.
 

 
 
 Kluci ty jejich "splašené motyky" vodili opravdu pěkně, nicméně za mne byla ta nej... letová ukázka v podání Tomáše Vlčka.
 
 Mým druhým favoritem byl Honza Bařeš. Pilotoval celou řadu velmi rozdílných strojů. Jednak "žraločí" vrtulník nezvyklé konstrukce, druhak svého "prcka", ale především cca 3,6kg těžkou hexakoptéru s kamerou. Mimo jiné s on-line přenodem obrazo do brýlí, které nám půjčil k vyzkoušení.
 
 
 
 Samozřejmě celou akci hudebně doprovázel vynikající Jirka Kliment. Občerstvení bylo velmi povedené a jako perlička - dorazil i samotný Pepa "Bery" Beran. A létat stále umí :-)
 
  Na  závěr jen malé shrnutí. Počasí výborné, nálada skvělá a předvedená technika přímo úžasná. Nezbývá mi než poděkovat pořadatelům ( samotný Martin "Prochy" Procházka byl téměř k neviditelný ) a všem přítomným pilotům za příjemný den. Díky :-)

P.S: Na plánované noční létání jsem bohužel zůstat nemohl. Pokud najdu fotky, odkay přidám.

A ještě přidám odkaz na galerii s dalšími foto.

Další foto z akce
 

Jan Kadlec